Kako ukloniti podočnjake

Ako Vam se svakog jutra učini da u ogledalu vidite pandu umesto sopstvenog odraza, ne paničite! Nemate krizu identiteta već samo podočnjake. Reč je o tamnim kolutovima i ‘’kesicama’’ ispod oka.

Šta su podočnjaci?

Većini ljudi ova ružna pojava stvara noćnu moru jer prvo na šta pomisle je da boluju od neke opake bolesti.  No, ne morate da brinete. Veoma često se javljaju kao posledica umora, neispavanosti ili preterane konzumacije soli. Ako vodite neuredan život, podočnjaci će Vas odmah, poput lošeg prijatelja, odati.

Mislite da samo odrasli imaju problem sa ovom dosadnom pojavom? Varate se. Podočnjake imaju deca a verovali ili ne i bebe! Kada je reč o bebama postoji više razloga za pojavu podočnjaka. Koža ispod očiju je prirodno tanja nego na ostalim mestima na telu pa kada umorna beba trlja oči , ispod njih će se stvoriti crvenilo koje liči na kolutove. Neki roditelji pomisle da im beba ima alergiju, ne znajući da su alergijske reakcije veoma retke kod dece koja još nisu napunila godinu dana. Ako Vaša beba ima izuzetno tamne podočnjake onda je morati odmah odvesti kod doktora jer to može ukazivati naneki ozbiljniji zdravstveni problem. Kod starije dece pojava podočnjaka se već dovodi u vezu sa alergijama. Ako je Vaše dete alergično na polen ili prašinu, usled otežanog disanja stvoriće se kesice ispod očiju. Respiratorne infekcije I dehidriranost takođe mogu deci stvoriti podočnjake kao i anemija. Stoga, veoma je važno da Vašem detetu proverite krvnu sliku čim primetite da je boja kože oko očiju drugačija.

Šta uzrokuje podočnjake?

Podočnjake mogu uzrokovati i problemi sa bubrezima, nedostatak B vitamina, sinusi, srčane smetnje, preterana konzumacija cigareta, alergije, hormonske promene ali i nasledni faktor. Nikotin recimo utiče na boju vena ispod oka pa ako ste strastven pušač a imate podočnjake, nemojte da se čudite.

Ako neko u Vašoj porodici ima ‘’pandine oči’’ onda ne vredi da se nervirate, Vi ste nasledili pored gomile drugih stvari i ovu i bolje odmah da Vam kažem da ih možete samo ublažiti. Oni će uvek biti tu.

Primetili ste da uvek imate podočnjake u proleće? Onda je sigurno reč o alergiji a da toga niste ni svesni. Polenske alergije su čest uzročnik tamnih kolutova pa ne bi bilo loše da posetite alergologa.

Lečenje podočnjaka

Postoje razne kreme na prirodnoj bazi koje mogu rešiti problem podočnjaka. A možete ih sami napraviti. Evo nekih od njih:

  • Pomešajte pola kašičice kvasca u prahu I jednu kafenu kašičicu jogurta. Parčencetom vate nanesite na podočnjake i ostavite da se osuši . Preko noći ostavite tako i ujutru isperite.
  • Odličan je i recept koji su naše bake koristile, isecite krastavac na kolutove i stavite na kapke ili natopite tufer čajem od kamilice.
  • Uvek pri ruci imajte korektor za podočnjake koji možete kupiti u svakoj parfimeriji , nije skup a dobar je kao prva pmoć. Kada je reč o boji, preporučujemo boju kajsije. I izaberite tečni jer korektor u stiku daje koži suv i umoran izgled. Nemojte ga puno nanositi kao da stavljate kremu za lice, već samo malo čisto da pokrijete nedostatke.
  •  I hladne obloge čine čuda. Kad odmrzavate hranu iz frižidera, iskoristite priliku I stavite na primer kesu sa graškom ili mlevenim mesom prislonite na kapke i videćete posle nekoliko minuta efekat.
  • Masaže su takođe idealno I brzo rešenje za eliminaciju podočnjaka a možete ih izvoditi bilo gde. Zatvorite kapke i vrhovima prstiju masirajte predeo od unutrašnjeg ugla oka ka spoljašnjem. Ovo ponovite nekoliko puta.

Iscprljenost, premor i zadržavanje vode u organizmu usled povećanog unošenja soli su najčešći krivci za podočnjake. Osobe sa svetlim tenom imaju izuzetno osetljivu kožu ispod očiju pa su tamne ‘’kesice’’ kod njih još uočljivije. Zato, povećajte unos vode a smanjite unos kafe, čaja i alkohola. Jedan mali trik za žene- stavite zelenu senku na kapke ali nemojte preterati da ne bi izgledalo kao da Vas je neko udario. Zelena senka će ih privremeno neutralisati. Kako god, nemojte se preterano uzbuđivati zog podočnjaka, posle neprospavane noći možete uvek staviti tamne naočare i krenuti u šetnju sa slušalicama od mp3 plejera u ušima, čisto da ne čujete kad Vas neko zove jer onda morate skinuti naočare. Samo nikako nemojte da slušate onu narodnjačku ‘’Podočnjaci, podočnjaci, baš mi lepo stoje…..’’