Slatko od drenjina

Ljeto polako ostaje za nama a vrijeme pripremanja zimnice je u jeku. Mirisi jeseni već su obavili naše ulice. Sada je pravi trenutak da uklučimo maštu i od svojih najdražih sastojaka napravimo poslastice u kojima ćemo uzivati u dugim zimskim danima. Ako volite slatkiše onda vam savjetujem da napravite jedan zaista ukusan i zdrav slatkiš.

. Za početak da kažem šta vam je sve potrebno:

  • 1 kg………….. šećera
  • 1 dl…………….. vode
  • 1 kg………… drenjina

U šerpi za kuvanje ušpinujte šećer sa malo vode, da dobijete sirup. U tako ušpinovan šećer potom dodate drenjine. Dok se drenjine budu kuvale, na površini će se pojaviti pjena koju treba skidati kašikom. Slatko treba kuvati 20 minuta. Kada slatko bude gotovo, sipati dok je vruće u prethodno zagrijane, manje tegle i zamotati debljom krpom. Od pomenute količine sastojaka dobićete od 1kg do 1,5kg slatkog od drenjina.

Naše bake savjetovale su da se ujutro, prije doručka, pojedu dvije do tri kašičice slatkog od drenjina i popije hladna čaša vode.
Dok budete uživali u ovoj poslastici, vodite računa jer se u drenjinama krije košpica. Trenutno je sezona branja drenjina, stoga požurite, da ne poberu prije vas. Sjetite se, prošli put smo pisali o soku od drenjina.