Napravite puzzle za djecu

Setite se svog detinjstva, sigurno ste voleli kada vas roditelji iznenade novim slagalicama, čuvenim pazlama ispod jelke. Ne smete da priznate sebi da i danas sa svojim detetom uživate u ’’slaganju’’ , ubeđujete sebe da mu samo pomažete a u stvari i vi ste u tom trenutku veliko dete. Slagalice su obeležile detinjstvo skoro svakog čoveka i njihova magija ne prestaje ni u ovom modernom vremenu kada postoji mali milion igara i igrica, pretežno kompjuterskih.

Ova vrsta dečije zabave zamišljena je tako da mališane pokreće da razmišljaju logički dok sastavljaju komadiće koji čine jednu celinu. Dete dok slaže elemente slagalice, razmišlja u sebi i potpuno je skonentrisano na svoj posao i na taj način uči da pre nego što bilo šta uradi mora dobro razmisliti. U ovom našem vremenu gde svi negde žure i jure i donose ishitrene odluke, važno je dete učiti staloženom razmišljanju i strpljenju. Slagalice su idealne za razvijanje motoričkih sposobnosti kod dece, uče ih prostornom snalaženju i koordinaciji pokreta. Dok pokušavaju da kompletiraju određeni pojam u slagalici deca vežbaju i svoje samopouzdanje i automatski se osećaju uspešnima. Napravite im slagalicu sami, nije teško, ne oduzima puno vremena i ne treba vam mnogo materijala. Evo predloga.

Najpre izaberite sliku ili poster koji se vašem detetu dopada.Od materijala potrebni su vam malo čvršći karton, lepak (nikako super lepak već lepak za papir), makaze i obična olovka. Sliku koju ste odabrali zalepite lepkom na kartonsku površinu i pritisnete nekim teškim predmetom, najbolje nekom enciklopedijom koja vam je pri ruci, mi predlažemo Jansonovu ’’Istoriju umetnosti. ’’Odstranite višak kartona sa ivica slike i okrenite karton sa nalepljenom slikom na poleđinu. Uzmite olovku i obeležite deliće slike koji će činiti slagalicu. Kada to završite, pažljivo ih isecite. Ostaće vam samo karton sa okvirima u koje bi trebalo staviti odgovarajuće delove. Vaše dete može početi sa igrom. Kao što vidite, nije teško i nije skupo a veoma je korisno. Ako dete insistira da samo rešava slagalicu, pustite ga jer možda je tip individualca pa mu ne prijaju gužva i timski rad. Ako pak više voli društvo onda se možete i vi igrati sa njim ali nemojte sklapati umesto njega jer slagalica ga uči kako da samo pronađe rešenje svog problema.

Možete se poigrati sa izgledom slagalice pa napraviti i neku sa likom vašeg deteta ili njegovih drugara iz vrtića ta ideja će mu se sigurno dopasti. I gledajte da bude što više veselih boja na slagalici jer to je privlačno za dečije oko. Dok su mali, oni su uglavnom vizuelni tipovi i vezuju se za sve što im se dopadne na prvi pogled. Osim što pomažu u razvoju detetovog mozga uz pomoć pazli možete odmoriti i vaš mozak tako što ćete ukrasti za sebe sat vremena i odmoriti se dok se vaše dete zanima slaganjem. Pazite samo da komadiće slagalice ne stavi u usta što može biti opasno, budite uvek negde u blizini. Naravno, slagalice možete i kupiti u svakoj opremljenijoj knjižari ali mi predlažemo da ipak budete kreativni i sami osmislite svom detetu zanimaciju.