Seoski turizam – Neke osnovne smjernice

Dragi posjetioci našeg sajta, volite li da putujete? I jeste li upravo sada raspoloženi za jedno putovanje? Ma, zašto vas to uopšte i pitamo kada i sami znamo odgovor. Naravno da jeste. Stoga, krenimo u avanturu!

Do danas ste zahvaljujući sajtu Uradi sam i rubrici posvećenoj turizmu i putovanjima bili u prilici da „hodočastite“ brojne evropske metropole. Tako vas je naša „turistička agencija“ do sada vodila u Barselonu, Beč, Veneciju, London, Pariz, Prag, Rim i drugdje. Kako su pomenuti gradovi u ovo doba godine krcati maturantima i turistima iz cijelog svijeta, odlučili smo da vas povedemo na jedno posve drugačije i maštovitije putovanje, a naše današnje odredište u mnogo čemu se razlikuje od destinacija na kojima smo ranije bili.

Pogađate li kuda vas vodimo? Da, imate pravo, odgovor je selo!

Agroturizam, ruralni ili seoski turizam poseban je i specifičan vid turizma, a svakako je i originalniji od svih ostalih njegovih oblika. Primarni motiv agroturizma je povratak prirodi i svim njenim ljepotama, darovima i čarima, na koje je savremeni čovjek, koji u ovoj, tehnološkoj eri živi modernim, urbanim i užurbanim životom, potpuno zaboravio.

Ranije su samo imućniji i ljudi sa „dubljim džepom“ za vrijeme godišnjih odmora gradski asfalt i gužvu mogli zamijeniti plavim morem i pješčanom plažom ili, pak, nekom planinskom ljepoticom. Za ostale je, sa druge strane, bilo uobičajeno da odmor provedu kod rođaka na svježem seoskom vazduhu.

Međutim, stvari su se od tada mnogo promijenile. Činjenica je da danas u velikim gradovima nije teško pronaći dijete koje nikada u životu nije uživo vidjelo konja, kravu ili svinju. Jedno je istraživanje čak pokazalo da ima djece koja žive u uvjerenju da je krava ljubičaste boje. Znamo i zašto! I tako je ruralni turizam u posljednje vrijeme postao vrlo aktuelan, pa i pomodan.

Seoski turizam pravi je izbor za sve one koji su pobornici aktivnog odmora i interakcije sa drugima. Ukoliko na odmoru volite da uživate u pogledu i pejzažu, te upoznajete način i stil života i folklor kraja u koji ste došli, agroturizam je odlično rješenje.

Cijena smještaja i čitavog odmora zavisi isključivo od toga šta želite i za šta ćete se odlučiti. Ipak, za razuman iznos možete sebi da priuštite odličan i nezaboravan odmor. Ono što bi trebalo da imate na umu činjenica je da bi svima onima koji se odluče za seoski turizam najvažnije trebalo da bude to koje su aktivnosti u programu, te kakva je gastronomska i enološka ponuda, pa tek onda treba da misle o komforu, boji zidova u sobi ili udobnosti kreveta na kojem će se spavati.

Nižim cijenama doprinosi i to što sjajne destinacije i lokacije za seoski i slične vrste turizma možete pronaći i u Bosni i Hercegovini, te u susjednim zemljama – Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

A, na kraju krajeva, netaknutu i čistu prirodu i svjež vazduh, iako je to danas sve teže pronaći, niko ne može da vam naplati. Dakle, ukoliko se još uvijek niste odlučili da jedan vikend ili, pak, čitav godišnji odmor provedete u seoskom ambijentu, predlažemo vam da barem organizujete neki jednodnevni izlet u prirodu. Sigurni smo da ćete se u toj idili opustiti, odmoriti, zabaviti i, kako se to obično kaže, „napuniti baterije“ za sve ono što vas očekuje kada se vratite svakodnevnim obavezama i poslovima.