Savjeti pri registraciji vozila

U većini slučajeva najmanji problem jeste pri odabiru automobila za lične i poslovne potrebe, dok naprotiv, velike nevolje se pojave kada se taj isti automobil treba registrovati.

Kako utrošiti što manje slobonog vremena, novca i prije svega kako ne izgubiti mnogo nerava dok se ispune sve uplatnice i dodje na red na svim šalterima? Registracija vozila vrši se jednom godišnje i evo kako otprilike izgleda njena procedura:
1. Ako prvi put registrujete vozilo na svoje ime  morate imati dokaz o tome kako ste postali vlasnik auta ( kupoprodajni ugovor, rješenje o nasleđivanju, račun ako je automobil nov… )

2. Posle toga treba da posjetite auto kuću, koja je ovlašćena za obavljanje tehničkog prijegleda, gdje će biti ispitana ispravnost vašeg vozila te njegova sposobnost učestvovanja u saobraćaju. Tu nailazite na takse čije je plaćanje neophodno, a njihova visina varira u zavisnosti od kategorije auta.

3. Nakon utvrđivanja da je vaše vozilo u ispravnom stanju i plaćanja svih potrebnih dažbina, zaputite se ka policijskoj stanici koja je nadležna za opštinu u kojoj boravite. Tu ćete sa ličnom kartom predati popunjen registracioni list i opet platiti taksu, sada za dobijanje obrasca saobraćajne dozvole.

Nakon obavljene procedure dobija se zeleni karton sa kojim postajemo veoma mobilni i spremni za istraživanje ostalih puteva van naše zemlje.  
Koji je to period kada ističe stara registracija? Prije isteka važenja saobraćajne dozvole, kojoj je rok jedna godina, vlasnik treba da podnese zahtjev za njeno produženje.  Zakonska tolerancija za kašnjenje sa registracijom je 30 dana. Sa svih strana se upozorava da vozilo koje nije registrovano ne smije učestvovati u saobraćaju, jer nije provjereno i označeno kao ispravni i ravnopravni član u saobraćaju. Ukoliko bi se slučajno desila neka saobraćajna nesreća, a da automobil nije registrovan, vlasnik bi snosio ogromne materijalne troškove uz mogućnost lišavanja slobode. Tako da vožnju neregistrovanog vozila nikako ne preporučujemo.

Kako što lakše obaviti registraciju vašeg ljubimca na četiri točka? Definitivno je ključna stvar u odabiru provjerene i kvalitetne osiguravajuće kuće/agencije. U agenciji ćete smanjiti utrošak slobodnog vremena koje biste proveli čekajući u redovima na šalterima, na jednom mjestu obavićete veliki dio posla.
Obratite pažnju da su osiguravajuće kuće u dogovoru sa bankama, tako da ćete  iznos koji morate platiti, moći izmiriti u nekoliko rata bez kamata. Uvijek provjerite da li ćete dobiti ovlašćenje da možete voziti automobil dok se tih nekoliko dana obavlja registracija. Naravno, posebna stavka vezana je za materijalnu stranu, što se više raspitate povoljniju ponudu ćete pronaći.  

Danas, nakon rigoroznih poskupljenja u saobraćaju, prosječna registracija vozila ispod 3000 kubika je čak 200 eura! Tako da, dragi vozači, informišite se, tražite auto kuće sa što jeftinijim ‘cjenovnikom’, držite se bezbedne vožnje jer je svaki sudar- skuplja registracija (prvi udes poskupljuje polisu za 50% a da bi se vratila na početnu cijenu potrebne su 3 godine bez udesa). Posle svega, izgleda da bi nam najisplativije bilo da siđemo u podrum u potrazi za davno zaboravljenim dvotočkašem i nadamo se sunčanijim danima. Pozdrav!