Ram za ogledalo od spajalica

Ponekad je dovoljno učiniti manju izmjenu na starijim stvarima i dobiti potpuno nov izgled. Posljedica te male dorade jeste izgled i osjećaj kao da je učinjena velika promjena u domu, radnom prostoru i slično.  Upravo u narednom  tekstu  možete pročitati  jedan neobičan prijedlog koji se odnosi na  znatnu izmjenu. Promjena se odnosi na ogledalo koje možete izmijeniti tako što ćete mu napraviti neobičan i nesvakidašnji ram i to od spajalica. Možda na trenutak zvuči nevjerovatno stoga pogledajte o čemu se radi i upustite se u sami proces izrade.

Materijali neophodan za izradu rama ili okvira za ogledalo su:

  • Ogledalo (bilo kojeg oblika i veličine)
  • Komad kartona ili drveta koji ćete koristiti za podlogu ogledalu
  • Ljepilo
  • Spajalice  (može se naći pakovanje od preko par hiljada spajalica za nekoliko maraka) trebaće vam nekoliko tih pakovanja, sve zavisi koliko je ogledalo
  • Žica koja će vam pomoći da zakačite ogledalo
  • Makaze i skalpel

Prateći sljedeće korake započnite izradu:

1.  Prvi korak jeste u stvari planiranje. Trebate na velikom kartonu ili komadu drveta/dasci da iscrtate mjere vašeg ogledala a zatim da proračunate koliko će vam trebati spajalica. Standardno svaka kutija spajalica ima 24 reda spajalica, a svaki red spajalica jeste 1,16cm. Standardnu kutiju koja ima 5000 posebnih spajalica daje 28 cm. Svakako, uzmite u obzir mjeru vašeg ogledala. Na kartonu u sredini ostavite tj. iscrtajte prostor koji ćete isjeći kako biste mogli okačiti ogledalo na zid.

2.  Naredni korak odnosi se na organizaciju spajalica, ma koliko zvuči dosadno ovo je zanimljiv dio. Spajalice dolaze u kutiji  već spojene  u redove, tako da  vodite računda da ih pažljivo  izlačite i redajte  ih oko ogledala koje ste zalijepili ili pričvrstili za  izrezanu tvrdu podlogu. Najbitnije je da dobro rasporedite  i zalijepite spajalice, a nakon što se napravili krug oko ogledala još jednom  ljepilom ispunite unutrašnjost spajalica . Na ovaj način potpuno ste pričvrstili konstukciju. Ostavite nekih 12 časova na sušenju.

3.Poslije toga vremena na vama je samo da odaberete dobro mjesto za vaše novo/staro ogledalo. Predlažemo vam da zbog spajalica poigrate se malo sa osvjetljenjem kao npr. sa svjetlošću iz lampe preko puta, jer ćete na taj način dobiti potpuno magičan izgled rama.

Ovako dobijeni izgled ogledala nije više samo obično svakodnevno staklo na kojem se pogledate prije no što istrčite u svijet, ovako uređeno ogledalo sada je ukras u vešem predsoblju, dnevnoj sobi. Pored toga što je i dalje zadržalo svoju funkciju dobilo je i dodatne ukrase koji će privlačiti poglede i to sve za nekoliko sati vašeg truda, isplati se, zar ne!? Uživajte!