Problematična koža i šminkanje – savjeti

U nekom od perioda našeg života susrećemo se sa problemima na koži koji su izraženi u vidu akni. To je najčešće tinejdžersko doba mada nekima te promjene na kožu pojavljuju se i malo kasnije.  Bilo kada da nam se zadese akne na licu posebno pitanje se postavlja kako primjeniti kozmetičke preparate koji su u dekorativnom cilju? Većina mitova o problematičnoj koži i šminkanju uglavnom se zasniva na tome da se što manje koriste bilo kakva kozmetička sredstva jer mogu uticati na pogoršanje.

1. Prvo i najbitnije kod šminkanja lica koje ima akne, ožiljke ili tamne mrlje od prošlih akni najbitnija je podloga. Prvo obična, dječja krema za lice a zatim nanošenje korektora. Trebali biste da imate korektor u dvije nijanse, boje vašeg lica i tamnije, svjetlije nijanse namažite  u  uglove dok tamnijima prikrijte fleke/mrlje od tragova liječenja. Najbitnije je da sve nanosite samo u jednom sloju i da dobro razmažete. Nakon toga dolazi tanak sloj tečnog pudera. On je obično nijansu tamniju u odnosu na vašu prirodnu boju kože.

2.  Poseban  savjet za kožu sa aknama jeste taj da biste trebali koristiti puder bez ulja ali sa punim prekrivanjem. Sada se u skoro svim prodavnicama specijalizovanim za prodaju kozmetičkih preparata mogu pronaći puderi sa takvim sadržajem i to po povoljnim cijenama.

 

3. Pošto ste uspjeli da osugirate podlogu, najbolje bi bilo da kod šminkanja problematične kože istaknete oči i usne, a ovom prilikom mi skrećemo pažnju na oči. Alajnerom iscrtajte tanku liniju na gornjem očnom kapku i produžite malo iznad kraja oka, a potom povucite tanku liniju alajnerom po donjoj liniji očnog kapka. Sjenku svjetlije nijanse nanesite na kapke i to u tankom sloju, a zatim maskarom posebno istaknite pogled!

4. Sada je vrijeme da nanesete rumenilo, ali u vrlo malim količinama i to samo jedna tanka crta po jagodičnim kostima.

 

5. Za potpuno zaokruženu sliku i konačan izgled dodajte malo sjaja na usne i spremni ste za izlazak.

 

Ovi savjeti su došli prema savjetima profesionalnog šminkera Studija ljepote Sestre GLAM koje možete kontaktirati i za besplatan savjet preko Facebook grupe ili preko Instagrama.

Pored osnovnih pravila higijene, redovnog skidanja šminke, njegovanja lica i korišćenja preparata po preporuci doktora, vodite računa o uravnoteženoj ishrani, izbacite velike količine slatkog, masnog  te zamijenite kuvanim jelima. Uzimajte dosta tečnosti, čajeva poput žalfije, koprive koji su na bazi pročišćavanja. Lice perite običnim dječjim sapunom bez jakih i nepotrebnih hemikalija. Samo ako snažno odlučite da se riješite akni sa lica, uspjećete. Srećno!