Kako se pripremiti za porođaj

Uplašite se i pri samoj pomisli na porodjaj? Kada vidite trudnicu počnete da bežite? Naš mali vodič za lakši porođaj biće Vam od pomoći. Najpre da raščistimo sa nekim zabludama. Nije dovoljno samo leći i kao u američkim filmovima, jednom se napnuti, zavrištati i eto bebe. Ne znam da li ste primetili dok gledate takve scene da gotovo nikad pored porodilje nema ni doktora a ni babice. A dete kad se rodi već ima tri mesec. Realnost je drugačija bar ova naša. Porodilje ponekad sede u čekaonici i duže nego što bi trebalo a doktora nema nigde. Porodilišta su u većini gradova u lošem stanju a neljubaznost medicinskog osoblja je tek priča za sebe.

Odabir savetovališta za porodilje

U Vašem gradu postoji Savetovalište za porodilje koje radi pri Zdravstvenom centru ili Domu zdravlja i ovakve škole su besplatne. Obuka obično počinje u 28. nedelji trudnoće i traje sve do porođaja. Tamo ćete naučiti kako pravilno da dišete , kao da se relaksirate i poboljšate koncentraciju. Zajedno sa edukatorima teoretski ćete proći sve faze porođaja i savladati strah i paniku ukoliko Vam se pojave. Takođe, dobićete i savete kako da postupate u prvim danima posle porođaja i sprečite eventualne neželjene pojave. Dobićete i razne priručnike gde ćete pronaći informacije o trudnoći iz meseca u mesec. Ako ipak više poverenja imate u privatna savetovališta onda Vam preporučujemo da se prvo raspitate da li su ljudi koji je vode akušeri po zanimanju i da li imaju dozvolu za rad.  Kod njih ćete dobit kompletnu psihofizičku pripremu. Na raspolaganju Vam je sve od saveta preko yoga pilatesa do masaže. Obavezno pohađajte ovakve kurseve u trudnoći jer dokazano je više puta da je briga o fizičkom i psihičkom zdravlju u prenatalnom periodu veoma važna za bebin razvoj .

Odaberite lekara koji će voditi vašu trudnoću

4.1.1

Insistirajte da Vas porodi lekar kod koga ste vodili trudnoću! Čim Vam bude poznat termin porođaja razgovarajte sa njim i ’’rezervišite’’ ga. U suprotnom možete imati neprijatnosti sa dežurnim doktorom koji nije upućen u Vaš slučaj i nema razumevanja za Vaš strah.

Još jedna grozna stvar koja bi mogla da Vam se dogodi od ovakvog doktora je traženje mita za porođaj. U nekim bolnicama kreće se i do 500eura. Druga neprijatnost je neljubaznost babice i ostalog osoblja koji Vam svojim namrgođenim licima još više otežavaju i unose nemir. Protiv ovakvih pojava se ne možete boriti ali, ako imate svog doktora onda je mala verovatnoća da će asistenti biti neljubazni.

Donesite ispravnu odluku o metodu poroda

Revolucionarna stvar u akušerstvu koja doživljava sve veću popularnost je tkz. ’’epiduralna anestezija.’’ Pre nego što konačno odlučite da li ćete izabrati ovaj metod trebalo bi da znate šta je u stvari epidural. Reč je o ubacivanju lokalnog anestetika uz pomoć katetera u epiduralni prostor i u tom trenutku se omogućava blokada senzornog nerva, tj. sistem bezbolnog porođaja u porodilištu. Posle deset do petnaest minuta od prve doze anestetika porodilja se opušta i bol nestaje polako. Za epidural se prijavljuje obično posle 36. nedelje a košta oko 100eura. Pre nego što se odlučite za ovaj metod, posavetujte se sa Vašim lekarom.

Najbolje je da se porodite prirodnim putem, naravno, ukoliko Vaš doktor proceni da možete. Nemojte tražiti carski rez po svaku cenu ako ne morate. Istraživanja su pokazala da su deca rodjena prirodnim putem zdravija i otpornija od dece rođene carskim rezom. Kada je reč o prirodnom porođaju evo nekoliko činjenica- prolaskom kroz rodnicu bebi se istiskuje suvišna tečnost iz pluća i čitav proces prelaska iz jedne sredine u drugu ona će doživeti manje stresno a oporavak majke je mnogo brži. Kod carskog reza mogu se javiti komplikacije vezane za zdravlje bebe, naime, često se dešava da novorođenče ima problem sa otežanim disanjem.

Kada birate bolnicu u kojoj ćete se poroditi neka to budu ipak državna porodilišta gde se veliki broj trudnica već porađao. Raspitajte se u Vašoj okolini kakva su iskustva drugih žena. Porođaj u privatnim ordinacijama nije loše rešenje ako imate novca ali pre toga trebalo bi proveriti ko je vlasnik i da li lekari imaju licence za rad. Kod privatnog lekara se bar možete opustiti jer svi će biti nasmejani i ljubazni. A, zašto i ne bi kada dobijaju od Vas astronomsku svotu novca. Shvatite samo jednu stvar, gde god da odlučite da se porodite to morate same obaviti! Ostali su samo tu da Vam pomognu a Vaše je da sarađujete sa njima.

Posebnu pažnju treba posvetiti i ishrani za vrijeme trudnoće. Trebamo se pobrinuti da uvijek zdravo i ono što će biti dobro i za nas i za naše dijete. O ovome se takođe treba dodatno edukaovati i zaboraviti one babske priče da je u trudnoći potrebno jesti za dvoje. Da postoji potreba da se jede više, ali sigurno ne previše. Više o tome u članku: “Ishrana za zdravu trudnoću“.

Odlučile ste ko će Vas i kako poroditi i gde ćete to obaviti, sad ostaje samo da čekate termin. Ali, nemojte biti nespremne. Bar sedam dana pre očekivanog porođaja pripremite sve potrebne stvari. U torbu spakujte peškir, papuče, spavaćicu ,pribor za ličnu higijenu i nešto za čitanje.

Svaki slobodan momenat prije samog porođaja iskoristite za opuštanje. U tome vam mogu pomoći razne joga vježbe, meditacija, ali sigurno i muzika. Dokazano je da bebe slušaju zvuke iz spoljašnjeg svijeta čak i dok su još u stomaku. Mi vam preporučujemo da slušate klasičnu laganu muziku poput ovog remek djela Mocarta: