Prirodne maske za umornu kožu lica

Ako većinu dana provodite u zatvorenom prostoru( na poslu, kod kuće) vaša koža ne dobija dovoljne količine svježeg vazduha i samim tim se isušuje i gubi vlagu. Osnovna uloga kože je da štiti naše tijelo od raznih spoljnih uticaja. Za osvježanje lica i vraćanje prirodnog sjaja koži postoji mnogo brzih i jednostavnih prirodnih maski za lice.

  1. Banana je bogata vitaminima A,B i C i kalijumom, mineralom koji koži daje mekoću i svjež izgled. Nanoseći bananu jednom sedmično koži vraćate vlagu, a riješićete i problem naduvenog lica i otečenih kapaka. Maska se nanosi u vidu pirea napravljenog gniječenjem banane, bez drugih dodataka . Poslije nanošenja maska treba da odstoji na licu oko 15 minuta a potom se ispire toplom vodom.
  2.  Za podmlađivanje kože radite masku od banane i iscijeđenog soka limuna. Bananu ugniječite viljuškom i dodajete po malo limunovog soka ali ne previše da masa ne postane tečna. Maska se nanosi na lice i poslije 15 minuta ispire toplom vodom.
  3.  Koži ćete obezbijediti neophodnu vlažnost i izradom maske od zelene salate. Ubacite svježe listove zelene salate u vrelu vodu, zatim ih ocijedite i ostavite da se prohlade. Stavite na lice dva do tri sloja listova i ostavite da stoje 20 minuta. Poslije skidanja listova nije potrebno ispiranje lica.
  4. Za svježinu kože jednom sedmično u trajanju od bar 5 minuta masirajte kožu malinovim uljem.
  5.  Krastavac sadrži vitamine A, B i C te stoga odgovara skoro svakoj koži. Njegova dejstva su raznolika umiruje nadraženu, osjetljivu kožu,skuplja pore, osvježava i čini kožu glatkom. Za osvježenje umorne kože napravite masku od ½ narendanog što sitnije krastavca pomiješanog sa 1 kašikom svježeg kravljeg sira. Masku držite 15 minuta nakon čega isperite toplom vodom.
  6. Za hidrataciju koristite koru oguljenog krastavaca. Na dobro očišćeno lice poredajte koru krastavca, unutrašnji dio bliže koži. Pritiscima ruke prilijepite koru dobro za kožu , prekrijte cijelo lice peškirom i ostavite najmanje 20 minuta tako da stoji. Poslije skidanja kore krastavca nije potrebno ispiranje lica. Ova maska se može primijenjivati više puta sedmično. Umjesto kore možete na isti način upotrijebiti i kolutove neoguljenog krastavca.

Ukoliko ne posvetimo dodatnu pažnju našoj koži, hladnoća, toplota, vjetar, te nagle promjene u temperaturi mogu ostaviti trajne i nepoželjne posljedice na našoj koži. Pored redovnih tretmana kože, prirodnim ili komercijalnim preparatima, veliku pažnju trebamo posvetiti i ishrani. Potrebno je unošenje što više antioksidanata, smanjiti izlaganje kože suncu, manje stresa i nervoze, više odmora.