Posni kolači

Poseban značaj u našim krajevima imaju posni kolači bez kojih se ne može zamisliti ni jedna slava koja je po tradiciji posna ili pada u posni dan. Najpogodniji za to su sitni kolači, prvo iz praktičnog razloga, je se ne moraju služiti za stolom, a zatim zato što su vrlo dekorativni, a domaćica može ponuditi razne vrste kolača.

Šta će naći svoje mesto na trpezi zavisi naravno od ukusa ukućana, ali kakva će poslastica biti, zavisi od spretnosti i iskustva domaćice, kao i od recepta po kom se kolač priprema. Za kolače treba uvek upotrebiti sveže sastojke, slušati savete iskusnijih, dobro čitati recepte, a neke i prilagoditi svom ukusu i materijalu koji imamo u kući. Vrlo je bitno imati dovoljeno mašte pa će svaka poslastica izgledati drugačije i biti ukusnija.

Kolače ne morate praviti samo onda kada su potrebni, već i kada imate vremena i materijala, ili ste jednostavno raspoloženi za to. Još jedna prednost koju imaju sitni i suvi kolači je što ih možete napraviti i zamrznuti. Postoje osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom zamrzavanja kolača. Najpre, kolače treba zamrzavati u manjim količinama, koje će biti potrošene odmah po odmrzavanju. Kolače pre stavljanja u zamrzivač treba uviti u odgovarajuću foliju i staviti u plastičnu kutiju koja mora biti dobro zatvorena. Za razliku od ostalih namirnica, kolače možete zamrznuti dok su mlaki, jer će na taj način sačuvati svež ukus. Jednom odmrznuti kolači ne smeju se ponovo zamrzavati.