Kako pronaći posao posle tridesete

Početna- Danas je gotovo nemoguće pronaći oglas za posao koji nema ograničenje kada je reč o godinama starosti kandidata.

Ako svakodnevno pretražujete oglase ne verujem da Vam je promakla ’’zanimljiva’’ stavka u kategoriji ’’uslovi’’ a nalazi se u većini ponuda za posao. Tu piše kako možete konkurisati samo ako ste mlađi od trideset godina. Kada pročitate takav oglas odmah Vas obuzima osećaj krivice i ljuti ste na sebe zato što nemate dvadeset. Kao da ste Vi krivi. Počinjete lagano da osećate i strah od godina koje dolaze jer će Vas samo učiniti starijim i smanjiti Vam još više mogućnost da pronađete zaposlenje. Sva ova negativna osećanja vode do anksioznosti i depresije koje dalje mogu napraviti ozbiljne zdravstvene probleme. A posle toga zaista su Vam male šanse da budete u radnom odnosu. Izgleda da nekome danas baš to odgovara. Poruka je jasna- ako si mlad i neiskusan a uz to i dobro izgledaš, posao ti je zagarantovan.

Mlade ljude bez iskustva je lakše oblikovati i lakše je njima manipulisati. To svakako poslodavac ima u vidu. Njemu nije potreban neko ko previše ’’pametuje’’ i još uz to ima ogromno iskustvo i po neko priznanje za svoj rad. Jedino ostaje nejasno kako je moguće da jedna ozbiljna firma napreduje bez ljudi sa iskustvom? Mladima se naravno mora dati šansa ali, prvenstveno kroz praksu.

Iako je stanje na tržištu rada danas katastrofalno, Vi koji ste u tridesetim ipak ne bi trebalo da očajavate. Zanimljiv je podatak da u mnogim evropskim državama poslodavci upravo traže ljude sa iskustvom koji imaju preko trideset godina. Nemački automobilski gigant BMW u februaru ove godine, otvorio je novu fabriku u ovoj zemlji, koja zapošljava isključivo sterije rednike sa iskustvom. Ako odavno sanjate da sreću potražite van svoje zemlje, onda je ovo pravo rešenje za Vas.

Možete se i sami sebe zaposliti uz pomoć kredita za početnike. Osmislite neki isplativ biznis, napravite plan i konkurišite.

Ako ste kreativni možete kod kuće izrađivati umetničke predmete i pradavati ih preko Interneta.

Završna rečenica- Postoji bezbroj načina da pomognete sebi dok čekate bolja vremena kada ce se kriterijumi u oglasima za posao promeniti.