Vikend u Pragu

Ako još uvek niste posetili ’’Zlatni Pag’’ u srcu Evrope, vreme je da to učinite. Mogli biste i ovaj vikend, samo ako vas šef ne zatrpa poslom. Novac ne bi trebao da vam predstavlja veliki problem s obziroma na to da hosteli u kojima ćete odsesti u Pragu za jednu noć koštaju svega 10eura. Ići ćete autobusom zato što je povratna karta oko 100eura.

Prag – grad u kome se vrijedi izgubiti

Čisto radi informacije, povratna avionska karta uključujući i sve takse košta oko 220eura. Nema turiste koji se nije vratio oduševljen sa putovanja u ovaj prekrasni grad na Vltavi. Prag se ne može uporediti ni sa jednim evropskim gradom jer ne samo arhitektonski već i po duhu, razlikuje se od svega do sada viđenog. Ako planirate da ove jeseni posetite glavni grad Češke nećete pogrešiti, zlatna jesen u zlatnom Pragu izgleda savršeno.

Razgledanje počnite od Starogradskog trga gde ćete odmah primetiti zvonike gotičke crkve Sveta Marija a tu je i spomenik Janu Husu koji je bio rektor Praškog univerziteta i spaljen je na lomači negde početkom 15.veka zbog toga što je predlagao da se crkva reformiše. Preko puta crkve nalazi se čuveni sat Orloj koji je postavljen na zgradi stare gradske skupštine. Ovaj sat je zanimljiv zbog toga što na njemu izuzev tačnog vremena možete videti i trenutan položaj planeta kao i kretanje Meseca i Sunca. U svako doba godine ispred ovog astronomskog sata stoji grupa turista koja ’’hipnotisano’’ gleda u ovaj sat iščekujući zvono i pojavu apostola na malim prozorima iznad brojčanika.

Nedaleko od Starogradskog trga nalazi se i Jevrejska četvrt koju takođe morate videti jer se tu nalazi i kuća slavnog češkog pisca Franca Kafke.

Astronomski sat – Orloj

Prošetajte iznad Vltave, Karlovim mostom koji je star šest vekova i uživajte u reprodukcijama kipova sa likom svetaca i ostalih figura religijske tematike. Originale možete potražiti u gradskim muzejima. Legenda kaže da onome ko dodirne statuu sveca Ivana Nepomuka, želja će se ispuniti.

Dalje,šetajući Karlovim mostom doći ćete do Hradčana i prekrasnog Praškog zamka gde možete posetiti Galeriju slika, Carsku konjušnicu, jednu od najstarijih gotičkih katedrala, katedralu Svetog Vida i baziliku Svetog Đorđa gde se održavaju koncerti klasične muzike. Nemojte propustiti da se provozate Vltavom, uz Dvoržakove melodije, razume se, da bi doživljaj bio potpun. Posetite i zamak Karlštajn koji datira iz 14.veka, on se nalazi na periferiji Praga tako da ćete morati jedan dan vikenda da odvojite samo za njega. Zamak je u stvari bio rezidencija Karla IV koji je inače sakupljao svete relikvije pa se njegova kolekcija i dan danas čuva u zamku.

Na Karlovom mostu uvijek je živo

Teško ćete se odlučiti u Pragu koji suvenir da kupite jer zaista su fascinantni od porculanskog posuđa, Bohemia kristala, piva preko babuški do marioneta. Mi predlažemo da pivo ipak ne nosite kući već da ga popijete tamo a imate na raspolaganju Staropramen i Plzen, ta dva su najčuvenija. Kupujte u supermarketu ali i u pivnicama jer upoređujući sa drugim evropskim metropolama pivnice Praga nisu toliko skupe, pogotovo one na periferiji.Nemojte se iznenaditi ukoliko uđete u neku od njih i tamo zateknete gomilu penzionera i konobaricu u toplesu. Naime, veći broj starih pivnica Praga imaju na svom programu i toples dan, taj dan za mušku populaciju pivo postane nekako slađe.

Sve je to dio atmosfere koja se jednostvano mora doživeti lično. A kada se bacite na alkohol red je da popijete i Becherovku- češku rakiju. Probajte i ’’Oplatky’’ češke tradicionalne slatkiše neobičnih oblika a ukuse birate sami, čokolada, lešnik, vanila, kafa….