Pomozite svome djetetu da nauči čitati

Čitanje knjiga naglas jedan je od najboljih načina da pomognete svome djetetu da nauči čitati. Čitajte sa uživanjem, dijete će prepoznati vaš entuzijaam i prihvatiti ga. Pročitajte par konkretnih savjeta kako čitati djetetu:

  • Pričajte smiješnim glasom i imitirajte životinjske zvukove. Improvizujte! Na ovaj način ćete zainteresirati dijete za priču.
  • Pokazujte mu slike i dajte mu zadatak da imenuje predmete koje vidi na njoj. Objasnite mu kako su slike povezane sa pričom.
  • Navodite dijete da ponavlja fraze iz teksta.
  • Odgovorite djetetu na sva pitanja koje vam postavi prilokom čitanja. Knjiga mu može pomoći da izrazi svoje misli.
  • Nastavite čitati djetetu čak i nakon što samo nauči čitati. Dijete je sposobno čuti i razumjeti mnogo komplikovanije priče od onih koje može samo pročitati. Razvijajte um svog djeteta.

Ohrabrite dijete da čita naglas

Kada dijete počne samostalno čitati, ohrabrite ga da čita naglas. Na ovaj nači pomoći ćete mu da stekne samopouzdanje pri čitanju. Uvijek kada vas dijete upita slovo koje ne razumije, pomozite mu. Najviše od svega, potrebna mu je vaša podrška, ohrabrenje i pohvala. Zapamtite, vi ste njegov prvi i najvažniji učitelj. Podrška i pohvale koje mu dajete pomoći će mu da uživa u čitanju i ne poistovjećuje ga sa dosađivanjem i gubljenjem vremena.

Čitanje u školi

Većina djece nauči čitati između šeste i sedme godine života, mada ima i onih koji nauče čitati već sa četiri ili pet godina starosti. Prisilno tjerati dijete da nauči čitati može negativno utjecati na djetotov interes prema učenju uopšte. Djeca koja uživaju u čitanju obično imaju bolje rezultate u školi. Ljubav prema učenju ne može se nametnuti. Ipak, nemate razloga za paniku. Većina djece nauči čitati bez ikakvih problema. Nemojte forsirati dijete dok ono nije spremno da surađuje, čitanje je dio formalne edukacije svakog školarca. Umjesto toga, napravite čitanje zanimljivim -čitajte sa svojim mališanom i igrajte se sa knjigama dok čitate zajedno. Na ovaj način ćete ohrabriti dijete da zavoli čitanje, a istovremeno ćete obavljati jednu od važnih roditeljskih dužnosti.

 

Evo još par savjeta koje biste trebali imati na umu dok vaše dijete uči čitati:

  •  Svakodnevno izdvojite vrijeme za čitanje. Mnoga djeca uživaju u pričama za laku noć.
  • Čitajte knjige u kojima vaše dijete uživa. Izbjegavajte štiva koja su mu dosadna i nezanimljiva. Najvažnije je zadržati koncentraciju kod djeteta kao jednu od osnova učenja uopšte.
  • Djeca koja su okružena knjigama u svome domu sklonija su da pokažu afinitet prema čitanju. Rasporedite slikovnice, bajke i ostale sadržaje zanimljive djetetu svuda po kući, kako biste ga podstakli da zavoli čitanje.