Polica za vino od kartona

Jedni ste od velikog broja ljudi koji smatraju da je vino najbolje i najzdravije alkoholno piće na svijetu , te volite da skoro svaki dan priuštite sebi čašu ovog božanskog pića.

Da li ste ponekad sanjarili kako bi dobro bilo da imate svoje malo mjesto u vašem domu gdje biste započeli slaganje kolekcije omiljenoga pića? Donosim vam jedan prijedlog kako napraviti manju stalažu za vina, koja neće zauzimati puno prostora, a služiće svrsi.

Za izradu police od 8 slobodnih mjesta trebaće vam:

  • veći komad kartona (deblji karton je potreban)
  • lenjir
  • skalpel
  • šilo
  • kanap ili deblji konac
  • makaze
  • obična olovka ili marker
  • ljepilo i selotejp

Ovo su koraci koje trebate pratiti pri izradi police za vino:

1. Pošto se karton treba isjeći na nekoliko dijelova ovo su mjere: za bazu trebate isjeći karton ovih razmjera 45x30cm(ukoliko želite policu sa više slobodnih mjesta onda vam baza treba imati veće razmjere kao i ostale mjere trebali biste povećati onoliko puta koliko ste povećali bazu).

Za vanjsku stranu ovo je mjera: 100×30 cm, dok za unutrašnje trouglove ovo su mjere:  50×30 cm i to tri puta isjeći karton ovih razmjera, dok prošle dvije mjere samo jednom(tj. vanjska strana će se prepoloviti na dva dijela i tako prekriti piramidu). Na slici imate prikazane sve mjere.  Oprez: ako želite  poteze koji neće ostaviti traga na kartonu, sjecite sa unutranje strane. Prije nego što počnete sjeci, uzmite u obzir debljinu kartona i prvo ga lenjirom dobro izlomite i par puta pređite preko strana, tek nakon toga upustite se u sječenje. Makaze i skalpel  moraju biti veoma oštri.

2. Kada imate isječen karton pred sobom, prvo ćete se pozabaviti sklapanjem unutrašnjih dijelova koji su u obliku trouglova. Pošto ste isjekli karton mjera 50x30cm spojite ga u oblik trougla i gornji dio zalijepite  ljepilom i pričvrstite selotejpom. Postupak ponovite sa preostala dva komada kartona.  Nakon što se ljepilo osuši, trebate povezati ova tri unutrašnja trougla i to ćete učiniti kanapom ili debljim konopcem. Ali, prvo morate šilom napraviti rupe na trouglovima i to po tri rupe na svakom. Jedna rupa treba da je sa lijeve, druga sa desne strane a treća rupa u sredini strmine. Rupe povežite kanapom i pripazite jer je karton mnogo deblji nego što ste mislili.

3. Nakon što ste povezali unutrašnje trouglove, sada je vrijeme da se pozabavite sa spoljašnjim dijelovima. Zalijepite vanjsku stranu koju ste već ranije isjekli, tako da dobijete veliku prizmu, a lijepite za krila koja će držati piramidu. Pričvrstite selotejpom iznutra, i obratite pažnju da se tragovi ljepljenja ne vide.

/p>

4. Posljednji korak sastoji se u tome da spojite sve zajedno u jednu veliku i snažnu piramidu-policu. Tri manje prizme trebate ubaciti u veliku prizmu,nešto kao da ih zašijete u veliku. Šilom napravite rupe na prizmi i pričvstite kanapom. Na slici su napravljena tri čvora na prvom spratu police i dva na drugom spratu jer manje teži gornji dio. Postupak ponovite na obje strane baze. Kada se pogleda sa spoljašnje strane treba da izgleda kao da ste ušili te unutrašnje dijelove: pratite fotografiju pored.

Police od kartona možete prefarbati i dekorisati po želji, svakako će izgledati najbolje sa vinom složenim unutra. Živjeli!