Poklon za 8. mart – Ukrasno srce od konca

 

 

Kako obradovati najdražu damu u vašem životu za predstojeći 8. martovski praznik? Svojeručno izradite ukrasno srce od konca koje će svakodnevno upijati poglede voljene osobe ženskoga pola.

 

Pošto je to srce u stvari  prazno tj. šupljikavo iznutra, otvara vam se još nekoliko mogućnosti, a jedna od tih je da vam ovo srce posluži kao sanduče za manje listove papira  sa ispisanim porukama.  

Šta vam treba za izradu ovakvog ukrasa:

  • konac, vunica (jedno pakovanje, najbolje bi bilo iskoristiti konac za heklanje)
  • baloni (za jedno srce 2 balona potrebna, u zavisnosti koju veličinu ukrasa želite tolike balone birate, svakako predlažem najmanje balone)
  • bijela ljepilo masa
  • posuda u koju ćete razmutiti ljepilo 
  • šljokice
  • igla kojom ćete izduvati balone

Način izrade teče na ovaj način:

1.  Prvo što trebate da uradite jeste da naduvate balone. Obratite pažnju na to da su baloni iste veličine. Pošto ih naduvate spojite njihove krajeve jedan uz drugog i čvrsto zavežite ih koncem.

2. Naredni korak vezan je za ljepilo i konac, te zatim umotavanje balona. Kako to ispuniti? Ljepilo razmutite u posudu tako da je polu-tečna masa i uzimajte po  jedan konac  (dužine: da može da opkoli spojene balone) i umačite u ljepilo. Nakon toga, koncem opkolite spojene balone.  Taj proces ponavljajte dok ne bude mjesta na balonima da se opkoli.

<

/p>

3. Poslije lijepljenja po balonima, na red dolazi završno uređenje. Ako ste za ukrasno srce izabrali bijeli konac, najbolje bi bilo da se odlučite za šljokice jarkih boja, ili obrnuto. Svakako preporučujem da napravite dva srca, i to sa različitim bojama konca, npr. bijelo i crveno.  Šljokice prospete po svježe napravljenom srcu kako bi se zalijepilo po ljepljivom koncu. Uzmite u obzir činjenicu da će dosta šljokica da se zalijepi po balonima i nestane kada se baloni izduvaju, tako da ne morate škrtariti ako želite da srce zasija.

4.  Ostavite vašu srcoliku kreaciju da se osuši nekoliko minuta ( 10 -15 minuta), dodirivajući provjerite da li  ljepljiva masa još ostaje na prstima i ukoliko ništa od toga ne bude,  vrijeme je da izduvate balone.  Iglom probušite jedan, zatim drugi i polako kroz šupljine izvucite ostatke balona, samo pripazite da prilikom toga izvlačenja ne oštetite ukras. Zbog toga, prije bušenja balona najbitnije je da provjerite da li se osušilo ljepilo.
Pošto sad već u ruci držite šupljikavo, končasto srce, na vama je da odlučite kako ćete ga predati. Ja vam predlažem dva načina.  Možete napraviti postolje za srce od starog papira ili kartona, ili možete ostatkom konca privezati i napraviti da vaše srce izgleda kao ukras koji se može okačiti.

Šta god izaberete da učinite sa napravljenim srcem, dama koju ste planirali usrećiti za Dan žena biće prezadovoljna. Spojili ste svoja osjećanja u konačni oblik poklona, odvojili vrijeme za izradu i učinili osobu ženskog pola da se osjeća posebno na taj dan. Pored toga, ovaj ukras godinama će da bude na njenom zidu, ormaru i podsjeća na nekog veoma bitnog u njenom životu.