Pobijedite nesigurnost – detaljan vodič

Svi smo katkada nesigurni u sebe. Prevelika nesigurnost sprečava nas da uživamo u životu. Često je nesigurnost neutemeljena i donosi više štete, nego koristi. Život se konstantno mijenja i ništa nije sigurno, ali ako ste dovoljno psihički snažni, moći ćete prebroditi poteškoće i pokrenuti se i radovati se i najmanjim stvarima. Pobijedite nesigurnost u svega nekoliko koraka, koje vam donosimo u nastavku.

Naučite biti objektivni

Ukoliko ne možete ispuniti određeni cilj ili zadatak, na trenutak zamislite da ste neko drugi. Ukoliko želite biti organizovaniji, zapisujte obaveze na papir. Smirite se. Zapitajte se zašto vi niste dovoljno dobri da biste uradili nešto. Nemojte razmišljati negativno i govoriti sebi kako ste nesposobni. Umjesto toga, razmislite šta možete uraditi da postignete svoj cilj. Ključno je da pronađete izvor nesigurnosti. Zapitajte se, „Šta je najgore što vam se može desiti?“ Budite realistični kada razmišljate o odgovorima. U glavi je uvijek lako zamisliti najgore moguće scenarije. Nemojte paranoisati i kada počnete razmišljati o najgorim mogućim scenarijima, zapitajte se da li je takav scenario zaista realan ili je proizvod vaše mašte. Nakon toga se zapitajte, „Šta je najbolje što mi se može desiti?” Razmišljajte pozitivno i budite objektivni.

Budite svjesni svojih kvaliteta

Nesigurnost često potiče od prevelikih očekivanja. Kada se fokusirate na svoje loše strane, zanemarujete pozitivne osobine. Ukoliko ste prestrogi prema sebi, teško ćete se cijeniti i postaćete nesigurni u sebe i svoje kvalitete. Probajte sa jednostavnom vježbom – svaki put kada se sjetite jedne vaše negativne osobine, odmah se sjetite dvije svoje pozitivne osobine. Na primjer, ukoliko ste opekli jezik jer niste dovoljno ohladili čaj i kažete sebi da ste idiot, odmah se podsjetite da imate prelijepu kosu i da odlično igrate tenis. Možda zvuči čudno, ali hvaljenjem sebe mijenjate i svoj stav.

Održavajte prijateljstva

Obratite pažnju s kim se družite i obratite pažnju na stavove vaših prijatelja o drugima, vama i njima samima. Ukoliko primjetite da su vaši prijatelji skloni kritikovanju vašeg oblačenja, tijela, odluka, ponašanja, onda je možda bolje da potražite drugo društvo, koje neće kritikovati sve što radite. Uredu je imati prijatelja koji će vam iskreno reći što misli, ali ukoliko ste okruženi sa previše negativnosti, i sami ćete biti negativni. Imajte za prijatelje osobe koje u sebi i drugima traže ono najljepše i koji nisu skloni osuđivanju na dnevnoj osnovi.

Opraštajte drugima

Nemojte dozvoliti sebi da vam pređe u naviku da kritikujete druge. Ukoliko zaista osuđujete tuđe odluke i stavove, zapitajte se zašto to ustvari radite. Često osuđujemo druge iz vlastite nesigurnosti i da bi se mi bolje osjećali, a zapravo – ponižavamo sami sebe i odajemo nesigurnost u sebe. Umjesto da kritikujete, dajte drugima podršku – ne samo da ćete steći prijatelje, na taj način pokazujete da cijenite sebe. I zapamtite, samo zato što neko radi nešto drugačije od vas i ne živi onako kako vi živite, ne znači da on to radi pogrešno.

Svaki dan uradite jednu stvar koja vas čini sretnima

Ne mora to biti ništa posebno – prošetajte omiljenim dijelom grada i obiđite butike sa odjećom. Morate cijeniti sebe, da bi vas drugi cijenili.


Autor teksta Ana Savić