Pleteno srce od papira – ukras pogodan za poklon

Sve bliži nam je dan koji je, verujem, i na vašem kalendaru zaokružen crvenim markerom. Da, reč je o 8. martu- međunarodnom danu žena.

Još od davne 1917, kada je ovaj datum oficijalno dobio svoju davno zasluženu titulu, svaki mart mesec sa sobom nosi dan namenjen isključivo pripadnicama lepšeg pola. Taj dan prepun je poklona, radosti, osmeha a najviše ljubavi i pažnje, kojima se obasipaju sve žene na svetu.

Pa kako ni mi nismo izuzetak, već je krajnje vreme da odluči šta pokloniti izabranoj slavljenici ovog čuvenog praznika. Naravno, tu su tradicionalni karanfili, ruže i mimoze (koje takođe praznuju) ali, neka uz divni mirisni buket, ove godine dođe i nešto malo ličnije. Predlažem vam skroman ali uvek cenjen ručni rad. Naime, reč je o srcu ispletenom od papira.

Sve što vam je potrebno za izradu ovakvog poklona je:

  • Raznobojni papir
  • Makaze
  • Selotejp traka

1. Prvo papir isecite na trake dužine oko 15 cm, za izradu srca veličine dlana trebaće vam nekih 28- 30 tračica. Što više traka različite boje budete imali, srce će izgledati interesantnije. Mogu biti tanje ili deblje, ili i jedne i druge, to je na vama da odlučite. Kada ste već sve isekli i pripremili vreme je da napravite osnovu. Postupak je veoma jednostavan, po principu iznad- ispod, i važi za svaku tračicu. Postavite na sto horizontalno, jednu do druge, po jednu traku od svake boje. Zatim počnite da uplićete tračice tako što ćete ih provlačiti iznad i ispod traka koje su već na stolu, postavljajući ih vertikalno kao na slici. Kada dobijete željeni oblik, sa malo lepljive trake, zalepite ih tako da se ne mogu rasformirati.

2. Nastavite sa uplitanjem traku po traku, ravnomerno sa svih strana. Kada ste iskoristili sve, dobićete kvadrat isprepletanih tračica. Sada procenite da li vam veličina odgovara, ako ne nasecite još i uplićite dok ne dobijete odgovarajuću površinu. Ponovite lepljenje još jednom tako da vaš kvadrat dobije na čvrstini.

3. Kada ste i to završili, okrenite poleđinu i na njoj nacrtajte oblik srca. Dodatno lepljenje da se tračice ne bi raspale pri sečenju. Uzmite makaze i isecite nacrtani oblik.

Eto vaše pleteno srce je gotovo, sada ga možete iskoristiti kao ručno izrađeni poklon. Možete od njega napraviti čestitiku, ili na njega direktno napisati vašu poruku, ili (ako ste baš vredni) napraviti dva, zalepiti ih na dnu dotati malu ručku i dobili ste srce- torbicu, kako god vam se dopada. Bilo kako bilo verujem da će ovaj poklon biti pun pogodak, te da će sa sobom doneti radost i vašoj izabranici pokazati koliko vam znači. Za one koji su radoznali i žele da saznaju šta još može isprepletani papir, evo video koji će vam pokazati zanimljivu tehniku. Uživajte i srećan 8. mart!