Janjetina u pećnici

Da li ste znali da je jagnjeće meso je prepuno vitamina i minerala? Jedno je od retkih vrsta mesa koje sadrži belančevine, gvožđe, cink, kalijum i vitamin B. A ono što je najbitnije je činjenica da sadrži najmanje štetnih materija i zbog toga se preporučuje i kao prvo meso koje možete dati vašoj bebi. Ljudi koji imaju visok holesterol i probleme sa srcem, takođe mogu jesti jagnjetinu bez straha od fatalnih posledica. Za razliku od svinjetine, jagnjetina je manje masna I kalorična. Ipak, ne bi trebalo preterivati u bilo kojoj hrani a posebno u mesu jer poznato je da se ova vrsta namirnica sporije vari.

Zbog toga umesto hleba, birajte salatu a ako baš ne možete onda uzmite parče integralnog. Ako vam se jede jagnjetina a ne znate na koji način da je pripremite onda ste na pravom mestu! Daćemo vam recept za jagnjetinu koju možete ispeći kod kuće i biće ukusna kao da ste je poručili iz restorana.

SASTOJCI

Idite do kasapnice a pre toga se raspitajte kos svojih poznanika koja je najbolja u gradu i kupite jedan ili dva jagnjeća buta u zavisnosti od toga da li jedete sami ili imate goste i obavezno pitajte da li je meso sveže. Kada kupljeno meso donesete kući stavite ga u frižider dok ne pripremite ostale sastojke da se ne bi otopilo i postalo idealno tle za bakterije. Drugi sastojak veoma bitan je ulje, odvojite 100ml. Lovorov list I ruzmarin će vam takođe trebati a njih možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama a imaju ih i neke opremljenije prodavnice. Beli I crni luk su nezaobilazan sastojak skoro svih jela pa I ovog. Biće vam potrebna jedna glavica odnosno jedan čen. I za kraj vegeta.

PRIPREMA JAGNJETINE U PEĆNICI

Izvadite jagnjetinu koju ste kupili iz frižidera I dobro je operite, običnom vodom, razume se. Onda je osušite, ne krpom nego prirodno I uvaljate u vegetu. Samo nemojte sipati vegetu odozgo od prilike nego uzmite svega dve kašičice. Tako uvaljanu jagnjetinu stavite u pleh pa po njoj sipajte ulje koje ste prethodno zagrejali, trebalo bi da bude vruće. Pored buta stavite malo ruzmarina, ne celu baštu, već samo jednu grančicu i dodajte tom ‘’cvetnom aranžmanu’’ i lovorov list. I jedan I drugi luk (misli se na crni i beli), presecite na četvrtinu i u ljusci ga stavite uz ruzmarin i lovor. Ugrejte 100ml vode do tačke ključanja i prelijte jagnjetinu. Sve to na kraju prekrijete folijom, aluminijumskom! Nikako providnom, istopiće se a taj sastojak vam ne treba. Ubacite vaš ručak u rernu koja je podešena na 190C I čekate 90 minuta da se ispeče. Za to vreme možete oprati sudove i pročitati nešto samo nemojte da se zamislite I ‘’kremirate’’ jagnjetinu. I nemojte viriti svaki čas u rernu jer tako će vam se odužiti vreme. Negde na dvadesetak minuta pred kraj pečenja skinite foliju da bi jagnjetina imala onu poznatu, rumenu boju, možete je I natopiti sosom pd pečenja.

SERVIRANJE

Kada se pečenje završi, izvadite pleh sa jagnjetinom, sačekajte da se malo ohladi meso pa počnite dag a sečete na manje komade a tečnost u kojoj se vaš specijalitet pekao možete sipati u posebnu posudu I služiti ga kao sos uz jelo. Samo pre toga procedite ga da ne bi jeli grančice i lišće sa sve ljuskom od luka. Ako ne računate ručak koji uz meso nema i krompir onda možete slobodno dok pečete jagnjetinu, negde na 45 minuta od početka pečenja ubaciti i ovo povrće.

Kuvari tvrde da će pečena jagnjetina biti mekša ako se prelije koka kolom I uz to će mu dati privlačniju boju. Naš savet je da ne kvarite ukus jagnjetine ovim američkim pićem , možete ga samo piti, mada bi neko crno vino bolje leglo. Ako vam preostane nešto od ovog ručka, u šta ne verujemo, odložite to u frižider jer ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi, brzo će se pokvariti. I obavezno prekrijte nekom krpom ili folijom jer jagnjetina ima veoma jak miris koji može preći i na druge namirnice u frižideru.