Vikend u Veneciji

Želite romantičan vikend u dvoje u nekom evropskom gradu sa bogatom istorijom? Pakujte se polako jer Venecija je vaše odredište a mi ćemo vam ukazati na to kako da odete tamo u sopstvenoj režiji. Najpre bi trebalo da uzmete Ilustrovanu enciklopediju ili Atlas i upoznate se najpre sa Italijom a tek onda sa Venecijom. Potrudite se da zapamtite što više pojedinosti o ovom temperamentnom narodu i zemlji koja je iznedrila velikane slikarstva, arhitekture, opere i u kojoj je renesansa dostigla svoj zenit. A onda idite na poglavlje ’’Venecija’’ pa se informišite malo o samom gradu jer glupo je da idete negde a da ne znate osnovne stvari. Kada završite sa ’’edukacijom’’ pogledajte koliko novca imate na bankovnom računu jer iako idete mimo turističke agencije trebaće vam malo više jer ipak je to avantura i ne zna se šta vas čeka. Bolje se na vreme pripremiti da se ne bi hvatali za glavu kada stignete umesto da uživate.

Prvo na redu je biranje prevoznog sredstva, jer nečim morate otoći tamo, zar ne? Najbolje je da izaberete voz, najjeftinije ćete proći a plus imate i kušet kola pa lepo odspavate i odmorni krenete u razgledanje grada. Ako odaberete putovanje avionom samo ćete se iznervirati jer em je skupa karta( 230e) em nećete moći da se opustite i odspavate od preračunavanja koliko vam je novca ostalo za obilaske znamenitosti Venecije. Povratna autobuska karta do ovog italijanskog grada jeste jeftinija (100e) od avionske ali ne zaboravite da nećete moći ni da se ispružite a ni da odspavate kako valja. Noge će vam stalno biti u savijenom položaju a ako pokušate da spustite sedište, putnik iza vas će negodovati kao što to uvek biva. A ne možete ni da se prošetate kao u vozu. Dakle, rezervišite voznu kartu koja košte oko 60e i mirno spavajte! U kušet kolima, razume se. A posle šesnaest sati vožnje dobićete i doručak za isti novac!

Kada je reč o smeštaju bilo bi dobro da rezervišete prenoćište još dok ste kod kuće tako ćete biti mirni i nećete brinuti da li su sobe zauzete. Naš predlog je da izaberete hostele jer su jeftiniji od hotela. Recimo, prenoćište u hostelima može se naći i za 17e dok u hotelima cene idu od 50e pa na dalje.

Kada stignete u ovaj prelepi grad na vodi nemojte odmah potrčati da obiđete sve znamenitosti, jeste da imate samo dva dana ali polako, prvo negde popijte kafu ili čuveni italijanski kapućino. Naš predlog je Trg Svetog Marka prva u nizu venecijanska atrakcija i simbol ovog grada. Jeste da je najjeftiniji kapućino 5e ali opustite se, to morate probati pa nek ide život! Kada završite ispijanje krenite lagano u obilazak ostalih znamenitosti na ovom trgu, tu su još Zvonik Svetog marka, Duždeva palata i čuvana Kula sa satom. Za Duždevu palatu je vezana i jedna legenda što je čini još atraktivnijom a to je da je veliki ljubavnik Kazanova ujedno i zatočenik, jedini uspeo da pobegne iz nje. Ulaz u palatu je 12eura i ako pokušate da uđete a da ne platite budite sigurni da nećete imati sreće kao Kazanova. Kada kročite u duždeve lične odaje naići ćete na sjajne slike slavnog Ticijana a imaćete priliku da uživate i u Tintoretovoj slici ’’Raj’’ koja predstavlja pravu turističku atrakciju jer je to kažu, najveća slika na svetu! Kada se umorite od razgledanja i fotografisanja svakog ćoška Venecije svakako ćete ogladneti. Predlažemo da jedete nešto ’’s nogu’’ jer ista hrana u restoranu će vas koštati duplo skuplje. Izbegnite tu zamku i sedite negde na klupu i ručajte, ništa nećete propustiti, naprotiv.

Vožnja gondolom je nešto što bi bilo bezveze propustiti ali znajte da nije ni malo jeftina. Za četrdeset minuta vožnje platićete 60e. Zato vam savetujemo da se ne cenkate sa gondolijerom kao na pijaci nego zamolite nekoliko turista kojih je na svu sreću tokom cele godine pregršt, da se sa vama provozaju. Tako ćete i vi i oni proći znatno jeftinije. Inače, noćna vožnja gondolom košta ni manje ni više nego 100e. Ako je verovati legendi, zaljubljeni par koji se poljubi baš u trenutku kada gondola prolazi ispod ’’Mosta uzdaha’’ ostaće zauvek zajedno. Pa, s obzirom koliko će novca potrošiti za vožnju ’’Most’’ jedino može da ih spasi sigurne svađe. Kad smo kod mosta uzdaha, obavezno ga obiđite i fotografišite se na njemu jer fotografije prelepo izgledaju sa tog mesta. Radi preciznije orijentacije, Most uzdaha se nalazi u sklopu Duždeve palate. Posetite i muzej Pegi Gugenhajm koji je smešten baš u palati gde je živela ova američka bogatašica. Njena kolekcija umetničkih dela postala je jedna od najznačajnijih u modernoj umetnosti Italije. Ulaz je 10e a možete ga posetiti u vremenu od 10-18h. I ne zaboravite da odete do crkve Santa Maria della Salute koju je u svojoj pesmi opevao i naš čuveni pesnik Laza Kostić.

Bilo gde da putujete najbolje je da sami sebi napravite aranžman jer vi ste zapravo na taj način gospodar svog vremena a ne vaš vodič. Svakako da ovakav način putovanja nosi sa sobom određene rizike ali zar nije tako sa svim putovanjima? Dovoljno je samo da se dobro informišete i neće biti problema. Uz to vodiči ponekad znaju da pričaju nebuloze kao na primer onu da se čuveni slikar zvao Torent umesto Tintoreto i slično. Ako vam mogućnosti to dozvoljavaju posetite ovaj grad u doba čuvenog Karnevala pod maskama, jer tada i onako božanstvena Venecija, sija posebnim sjajem. Karneval se održava početkom marta. I naravno kući se ne vraćajte bez venecijanske maske, obaveznog suvenira. Cene maski kreću se od 5e pa do čak 200e u zavisnosti od materijala i veličine.