Kako brojati kalorije

Ukoliko želite omršaviti bez odricanja od omiljenih namirnica onda je brojanje kalorija najbolji sistem ishrane za vas. Nabavite vagicu i krenite sa mjerenjem i računanjem.

Prvo što morate je izvagati se i izmjeriti svoju visinu. Nakon toga računate vaš BMR, pomoću njega i TDEE. To možete izračunati na ovoj stranici.Ove brojke vam govore koliko trebate unijeti namirnica da bi postigli određene minuse u kilogramima. Ukoliko vaš deficit kalorija u sedmici dana bude  od 3500 do 7000kal (500do 1000kal dnevno) onda možete očekivati minus od 0.5 do 1kg sedmično. Najzdravije je da u toku dana vaš deficit bude ostvaren i kroz fizičku aktivnost-250kal i kroz smanjen unos hrane 250kal. Nikada nemojte unositi manje od 1200kal na dan za žene, a 1400kal za muškarce.  Trudite se da uvijek izaberete zdraviju namirnicu i da imate 5 obroka dnevno. Tako čuvate svoje zdravlje. Takođe, pazite i na usporavanje vašeg metabolizma. Ukoliko ga usporite onda vam kilogrami neće tako lako nestajati. Pazite, vaš metabolizam se usporava sa 1400kal, a unošenjem 1200kal dnevno još više. Zato je najbolje da ubacite i fizičku aktivnost zbog trošenja kalorija.

Brojanje kalorija, i nije tako teško kako se čini

 

Pažljivo važite sve namirnice kako bi što preciznije rezultate dobili

Brojanje kalorija će vam u početku izgledati teško, čak nemoguće. Međutim, ukoliko budete uporni vrlo brzo ćete uspostaviti takav sistem da ćete u svakom trenu znati koliko ste kalorija unijeli. Prvo pravilo brojanja kalorija je da ne smijete računati i mjeriti namirnice odoka. Na takav način možete napraviti velike greške. Budite precizni i onda će vam rezultati u smanivanju kilograma i dolaziti. Postoje određena pravila u brojanju:

 

 1. meso se mjeri sirovo ako se kuha, a ako se peče onda se mjeri poslije pečenja, zajedno sa uljem
 2. voće i povrće se oguli, očisti od sjemenki i tek onda važe
 3. mliječni proizvodi se takođe važu
 4. kuhana ili pečena jela se mjere tako što se prethodno izvaže svaka namirnica (zajedno a vodom koju dodajete) koja je sirova i onda se svi dobijeni grami saberu.

Nakon što izmjerite namirnice onda u tabeli kalorija provjerite koliko svaka ima kalorija u 100 g i sve to pomožite sa količinom koju ste vi pojeli. Jelo koje sami spremate trabate računati tako što  prvo izvažete sve namirnice koje koristite i onda ukupnu kalorijsku vrijednost svih namirnica podijelite sa njihovom ukupnom gramažom.

Za one koji broje kalorije postoji izuzetan sajt – http://www.tablicakalorija.com/. Na njemu imate kalkulator unešenih kalorija, gdje nakon odabira namirnice klikom na plusić ispred nje u listi kalorija, namirnicu prebacujete u kalkulator. Klikom na listu odabranih namirnica možete da podesite količinu u gramima unešenih namirnica, a kalkulator će vam zatim izbaciti rezultat unešenih kalorija, unešenih ugljenih hidrata, unešenih proteina i unešenih masti. 

Na datoj stranici možete pronaći već spomenute kalkulatore: BMR kalkulator, TDEE kalkulator, BMI kalkulator, izračun potrošnje kalorija po aktivnostima kao i kalkulator kalorijske raspodjele obroka.

  Primjer ispravnog brojanja kalorija

  Da bi vam pojasnili mjerenje skuhanog jela pokazaćemo vam primjer kako se računa kalorijska vrijednost palačinaka.

  Sastojci:

  • 250g mlijeka 2.8% masnoće 2.5×60=150kal
  • 250g vode _____________________ 0kal
  • 240g bijelog brašna______2.4×350=890kal
  • 25g ulja______________ 0.25×900=225kal
  • 1 jaja 40g _____________0.4×151=60.4kal
  • malo soli________________________0kal

     1325.4kal/805g=1.65   1.65×100=165kal u 100g palačinki

  Palačinke pržite na teflonu bez dodavanja manoće tako da ako pojedete 200g palačinki onda sve množite sa 2 i dobićete da vaš obrok ima 330kal+ namaz

  Zapisujte sve što ste jeli u toku dana i na kraj saberite ukupnu kalorijsku vrijednost, a zatim i cijele sedmice dana. Prebrojte koliko ste kalorija unijeli u odnosu na vaš BMR i TDEE i računajte deficit. Taj defcit vam govori koliko ćete omršaviti u toku sedmice. Najbolje je da ubacite i fizičku aktivonost da bi dobili veći deficit u kalorijama. Budite tačni i uporni i trud će se isplatiti.