Kako prestati sa pušenjem

Osećate ’’škripanje’’ u grudima, imate kratak dah, ne možete da se nadišete kada idete uzbrdo, kada počnete da kašljete svi oko vas se razbeže a vi se uporno pitate šta li vam je.Za sve to otužujete godine, životne uslove, zagađenost vazduha, stres , ali zanimljivo, nikako vam ne pada na pamet da je za sve ove simptome zaslužno pušenje četrdeset cigareta dnevno!

Tu bolnu istinu saznate tek kada odete kod lekara koji vam uz to lepo savetuje a u težim slučajevima i naredi da prestanete sa tom ružnom navikom. Vi kažete ’’hoću doktore’’ a onda jedva čekate da izađete iz Doma zdravlja i zakoračite na ’’slobodnu teritoriju’’ da bi ste nastavili da se ’’trujete’’ cigaretama a u sebi mislite ’’Ko je on da mi kaže da ne pušim, imam pravo da radim šta hoću sa svojim zdravljem, neće meni niko pričati …. ’’ i tako dalje, kao da je doktor vaša mama od koje morate da se krijete. Baš briga njega šta ćete vi sa vašim zdravljem, vi lažete sebe a ne njega, on je tu da vas posavetuje a na vama je da odlučite hoćete li biti bolesni ili zdravi. Pušenje je bolest zavisnosti i izazivač mnogih opakih bolesti zato bi trebalo da raščistite sa tim porokom što pre dok ne bude kasno. Poslednjih godina tržište je preplavljeno raznoraznim sredstvima za odvikavanje od pušenja a da li su efikasna ili ne, sami procenite. Svakako, daćemo vam i savet kako sami sebi da pomognete.

Nikotinske žvake su jedno vreme bile pravi hit kod pušača u ostavci, nema ko ih nije isprobao. Samo posle početene euforije, pokazalo se da žvakanje neće umanjiti želju za cigaretom iz prostog razloga što i žvaka sadrži nikotin. Tako zapravo, produžavate agoniju. Poenta je valjda da se odviknete od nikotina ne uzimajući ga uopšte ali borba protiv nikotina nikotinom već u startu zvuči glupo i naivno. Poslovica ’’klin se klinom izbija’’ u nekim slučajevima možda važi ali ovde ne! Svejedno je da li unosite nikotin žvakom ili cigaretom, zar ne? On ostaje u vama. Nema sumnje da je izumitelja ovako ’’sjajnog’’ proizvoda postigao cilj i uzeo velike pare naplaćujući ljudsku naivnost.

Mesto broj dva pripada još jednom smešnom proizvodu za koji kada čujete ne možete a da se ne upitate da li vas neko pravi ludima. Predstavljamo vam Flastere protiv pušenja. Da pojasnimo ukoliko među vama ima nekih koji prvi put čuju, reč je o klasičnim hanzaplastima koji kao u sebi imaju neke čudesne biljke koje kad dodirnu kožu izazivaju gađenje na nikotin a uz to i vrše detoksikaciju vašeg organizma. Dakle, dva u jedan. Postavljaju se lako, samo ih nalepite na rame ili leđa za početak a posle menjate mesta, možete ih lepiti gde hoćete samo ne više od jednog dnevno. Pa nisu valjda mislili da bi se neko izlepio svuda po telu. I lepiti ih kažu, ujutru pre deset sati. Nije poznato zašto se insistira na tome. Valjda posle deset neće ni flaster da funkioniše. Ko ima dijabetes, visok pritisak, probleme sa štutnom žlezdom, ne bi trebalo da koristi ove flastere. Trudnice takođe da ga zaobilaze! Čak su moguće i alergijske reakcije. Nameće se pitanje zašto te magične travke za odvikavanje moraju biti u flasteru, zašto neko do sada nije preporučio recimo kupke od tih biljaka ako postoje, to je delotvornije. Flaster ipak služi za posekotine i jedino može upijati krv a nikako ubacivati u kožu bilo šta. Svaka čast i ovom izumitelju, novac je zarađen!

Treće mesto dajemo čuvenim Elektronskim cigaretama, to vam je ono ’’igrajmo se pušenja’’. Proizvođač ovog ’’revolucionarnog ’’ izuma tvrdi da ćete biti zdraviji uz ove cigarete jer ne postoji rizik po zdravlje. Baš nas zanima kako s obzirom da i one sadrže nikotin, samo umesto izdisanja dima ispuštate paru, kao lokomotiva. Jedina korist od ovih elektro-cigareta je što ne morate da praznite pikslu svaki čas jer nema pepela a ni opušaka. Uz to ova cigareta izgleda kao prava, lepa dosetka. Neće vam trebati ni upaljač jer elektronsku cigaretu pokrećete uvlačenjem vazduha kroz inhalator, samo pre toga je napunite, t.j. ubacite uložak koji sadrži nikotin. Kažu da posle dvadeset dana korišćenja uopšte nećete imati potrebu za cigaretama. Mi mislimo da baš elektronska cigareta više od bilo kog drugog proizvoda može da vas navede da zapalite pravu jer neodoljivo liče pa ćete u jednom momentu imati osećaj da je sve to isto i da ako već morate da birate, izabraćete pravu pa nek ide život! I tako ste u začaranom krugu.

Jedini i pravi način da prestanete da pušite je dobra volja! Jednostavno odlučite jednog jutra da prestanete i to je to. Verujte, drugog i boljeg načina nema. Samo otvorite kantu za smeće i bacite ih. I nikada više ih ne pogledajte. Jeste da će vaš organizam imati poteškoće da se navikne u početku ali i to brzo prođe, krv se iščisti i ubrzo ćete biti kao novi. Nikakav preparat ni flaster neće vas odvući od cigareta, samo vaša psiha! Kada budete spremni da kažete NE cigaretama, bićete izlečeni! Mnogi se plaše da će se ugojiti ako prestanu da puše ali to je velik azabluda. Ne goji vas nedostatak nikotina u krvi nego to što ne znate šta ćete sa rukama pa posežete za hranom, navikli ste da nešto držite i prinosite ustima pa hajde da to bude hrana. Ne, nego izađite i šetajte, čitajte, ako baš morate da jedete stalno, birajte zdravu hranu. Ako se desi da vam padne volja posle par dana, samo ponavljajte u sebi kako ćete biti zdravi i lepi zato što ste konačno ostavili porok koji vas je godinama pratio u stopu.