Kako urediti dnevni boravak

Prostor u kome živite, bilo da je to stan ili kuća, mora pre svega biti funkcionalan jer u njemu ćete provoditi najviše vremena. Svaka prostorija mora imati posebnu namenu, odlučite gde će Vam biti spavaća a gde dnevni boravak, kuhinja ili trpezarija. Na primer, za spavaću sobu birajte tihu prostoriju bez buke a za dnevni boravak prostoriju gde ima najviše svetlosti. Harmonija boja u prostoru je jako važna, stoga obartite pažnju kada bojite zidove, izbor boja može vizuelno povećati ili smanjiti prostor. Najvažnije je da boje odgovaraju Vašem senzibilitetu, ako volite crvenu onda zidove ofarbajte u toj boji ali obavezno tavanicu ostavite belu da bi se postigao sklad. Kada je reč o nameštaju, najbitnije je da bude udoban i da mu se boja slaže sa bojom zida. Obavezno nabavite biljke i oživite stambeni prostor. Ne stavljajte ih jedino u spavaću sobu , to nije preporučljivo zato što tokom noći, u nedostatku prirodne svetlosti troše kiseonik.

Dnevni boravak je namenjen opuštanju i zato bi od nje trebalo napraviti hedonistički kutak za odmor, zašto da ne? Ne mislim pri tom da morate nabaviti velike krevete sa baldahinima, hraniti se grožđem dok Vas neko hladi ogromnim listom neke egzotične biljke ili pušiti nargilu ali možete lako napraviti svoju oazu mira ako budete sledili sledeće savete.

Kako odabrati boje za dnevni boravak

Dnevni boravak mora biti drugačiji od ostalih prostorija, tačnije mora biti najlepše uređen. U njemu se odmarate, provodite dosta vremena i primate goste.Najpre izaberite boje zidova. Ako ste izabrali prostoriju sa sunčane strane u koju dopire dosta svetlosti onda možete ofarbati zidove u tamnije nijanse. Ako u sobi nema svetlosti, pravilo je da zidovi budu svetlijih, živih boja da bi ublazili sivilo i depresivan izgled prostora.Najbolje je da tavanica bude u beloj boji da bi soba izgledala vizuelno viša. Bela boja ,inače, ima dobru moć refleksije. U slučaju da Vam je dnevna soba u kojoj nema svetlosti, još i velikih dimenzija, osim što ćete joj svetlijim zidovima dati toplinu, napravićete i optičku varku, uspećete da je smanjite. Takođe, možete se potruditi pa i sami doprijeniti originalnom izgledu vaših zidova tako što ćete ih oslikati. Evo jedan naš tekst upravo o tome – “Kako oslikati zidove“.

Kako odabrati namještaj za dnevni boravak

Dnevni boravak – potrudite se da bude vaša oaza mira

Kada birate nameštaj neka Vam stalno bude na umu to da mora biti udoban. Zato je najbolje da kupite fotelje, krevete i sofe od prirodnih materijala (drveta, plute, trske). Boja mora biti usklađena sa bojom zida u sobi. Ako ste odabrali belu boju, u takav ambijent lepo će se uklopiti nameštaj u recimo, bordo ili braon boji, ako Vam je zid na primer crvene boje onda će crn nameštaj lepo izgledati. Ako ste zidove ofarbali u žuto, nameštaj plave boje biće pun pogodak! Još jedno pravilo-širok i dugačak nameštaj prostor čini niskim a visok i uzan ,visokim. Obavezno premerite dnevnu sobu pre kupovine nameštaja da bi ste izbegli nerviranje u slučaju da su krevet ili ormar duži od zida. Onda Vam ne preostaje ništa drugo nego da ga vratite ili sami da ga skraćujete što Vam ne preporučujemo. Izmerite i širinu vrata da vidite da li može nameštaj da prodje kroz njih. Ovo ne važi za one koji žive u prizemlju jer nameštaj može i kroz prozor da uđe. Kada je reč o obliku, naš predlog je da izaberete staru dobru ugaonu garnituru na kojoj možete odmoriti posle napornog dana. Nabavite i mali okrugli stočić za kafu po mogućstvu od drveta jer stakleni je ipak nezgodan, ako ga zakačite ili nešto malo grublje spustite eto štete. Lampe sa velikim abažurima možete postaviti na komode i stočiće. Ako Vam se više dopada postavite zidne svetiljke na različitim visinama. Lampe i svetiljke su tu da nam osim rasvete, naprave i prijatnu, romantičnu i toplu atmosferu.Kada govorimo o međusobnom odnosu stvari, tu je najvažniji Vaš temperament. Ako volite jednostavnost onda je simetrično postavljanje stvari u dnevnoj sobi idealno rešenje za Vas, a ako ste avanturističkog duha onda neka sve stvari u sobi budu različitih oblika u asimetriji.

Biljke u dnevnom boravku

Bilo bi poželjno da imate biljke u dnevnom boravku jer oplemenjuju prostor. Prečišćavaju vazduh i čine da ne izgubimo kontakt sa prirodom čak i kada smo u kući. Možete ih držati na različitim mestima.Ako Vaš dnevni boravak ima umereno vlažan vazduh onda izaberite Juku, Filodendron, Kameliju, a ako u Vašu sobu ulazi dosta sunca onda će to prijati Agavi, Kaktusu, Aloji. Kaktus je idealan za zaboravne osobe i one koje su stalno zauzete jer ne traži nikakvu posebnu negu, lako se gaje a odlično apsorbuju štetna zračenja. Aloja se recimo, zaliva jednom nedeljno i ne podnosi direktno izlaganje suncu, listove joj treba prskati tečnim đubrivom svakih petnaest dana. Dracena dobro podnosi i boravak u tamnijim prostorijama, pazite da je ne izložite promaji jer joj mogu opasti listovi.Redovno je tuširajte. Ako je vazduh vlažan to će biti prava meka za Ciklamu, Vodene palme, Bršljan, Orhideje…Najbolje je da sobne biljke držite na podu u posebnom uglu u sobi gde će imati svoj mir.

Odabir boja i nameštaja je od presudnog značaja za dobro uređen dnevni boravak. Sve ostalo možete sami osmisliti i čak odstupiti od pravila. Da bi ste zaista uživalu u svom dnevnom boravku ne treba Vam puno novca, zidove možete okrečiti sami, po neki komad nameštaja nabavite na sezonskim rasprodajama, zanimljive i neobične lampe imate svuda čak i u radnjama ’’sve za dolar.’’Biljke ćete verovatno dobiti na poklon prilikom useljenja i eto već imate sve potrebne elemente za uživanje. Ako želite još malo ’’života’’ u sobi onda nabavite sobne fontane. Ima ih u različitim veličinama i oblicima a žubor vode će Vas opustiti i umiriti. Imaćete osećaj kao da ste pored reke. Još jedan zanimljiv komad nameštaja je i pregradni paravan u slučaju da želite da podelite dnevni boravak u dve zasebne celine. Cena ovih paravana je oko 150eura a ima ih u većim tržnim centrima. Neki od njih su napravljeni kao malo umetničko delo tako da će Vam osim funkcionalnosti, služiti i kao dekor.