Oblikovanje figure od fondana

Izrada ukrasa od fondan mase je veoma jednsotavna. Zamislite da radite sa plastelinom i pustite maštu na volju. Na sljedećem primjeru pojasnićemo kako da izradite zanimljivi ukras u obliku karikature Ajnštajna. Ovo je ukras kojim možete razveseliti nekog odraslog čalana porodice zaljubljenog u nauku. Ne moraju samo dječica imati ukrašenu tortu.

Za ovaj poduhvat potzrebno vam je:

  • oko 300g fondan mase
  • žuta, zelena, crvena i plava boja za kolače (najbolja je ona u prahu)
  • masni papir za pečenje
  • čačkalice
  • dobra volja i malo vremena

Da bi vam izrada bila lakša prvo kratko posmatrajte sljedeću karikaturu naučnika Ajnštajna. Upočite osnovne oblike koje trebate izvesti i zasučite rukave. Fondan masu možete napraviti i ranije i čuvati je na sobnoj temperaturi umotanu u aluminijsku foliju. Ovako spremljenu fondan masu možete čuvati dugo jer šećer ne može tako lako da se pokvari.  Ukoliko ste ranje napravili fondan masu sada je dovoljno da je samo na kratko, umotanu u foliju ubacite u rernu na 180 stepeni.

Kada masa bude malo mekša izvadite je iz rerne i stavite na masni papir.

Uzmite komad fondana veličine vašeg dlana i uvaljajte ga u loptu.Ukoliko se masa previše rastopila u rerni ostavite izdvojeni komad kratko na sobnoj temperaturi. Moraćete dugo mijesiti lopticu dok god ne prestane da se lijepi za prste.

Kada od odvojenog komada napravite loptu koja se lako mijesi razvaljajte je na masnom papiru u obliku trougla sve dok ne dobijete oblik bijelog mantila. Izdvojite još četiri manje kuglice za noge i ruke i njih razvaljajte na masnom papiru i priljepite uz trup figure kao na slici.

  

             

Sada pristupite bojanju fondan mase.Uzmite malo praha žute boje i izdvojite kuglu od koje ćete napraviti glavu, prste i cipele za naučnika. Trebate miješati prah farbe za kolače u kuglicu i mijesiti je sve dok ne dobijete ovako ujednačenu boju.

 

 

Odvojite manju lopticu i ostavite sa strane, trebaće vam kasnije. Veću žutu loptu iupotrijebite za glavu i ruke. Čačakalicom razdvojite prste da bi bili precizniji. Bijelim komadićima fondana oblikujte oči, obrve i brkove.

Od dobijene žute kuglice izdvojite manju lopticu za čizme i dugmiće. U tu manju žutu lopticu umiješajte plavu, zelenu i crvenu boju. Kada se dobro ujednači oblikujte ih i zalijepite dok je fondan još mekan na trup figure. Pazite da su vam ruke čiste da ne uprljate ostakli bijeli dio figurice.

Na kraju pravite kosu od bijelog dijela mase. Izdvojite jedan duguljasti oblik kao na slici i presjecite ga na nekoliko dijelova koje ćete pojedinačno učvrstiti na glavu Ajnštajna.

   

Operite ruke, još malo vlažnim rukama poravite oblike i vaša figurica je završena. Ostavite je da se suši na sobnoj temperaturi i kada napravite tortu samo je stavite na njen gornji dio. Torta može biti filovana i šlagom i nekim drugim filom. Neće spadati i lako ćete je odlijepiti od masnog papira ako se masa dobro osuši.Obavezno torticu uslikajte za uspomenu prije nego što figuricu budete isjekli na komade.