Novogodišnja dekoracija jelka od kartona

Već su počela pitanja tipa: gdje ćeš za doček Nove godine, kakvi kolači bi se mogli praviti, hoćeš li kupovati neke poklone, šta ćeš za jelku? Ja vam mogu pomoći u vezi sa jednim odogovorom na pitanje i to ovim posljednjim! Želite da sami napravite jelku? Hm, ne morate tražiti sadnice, pa dugi niz godina čekati na maleno drvo, niti se trebate upuštati sa plastikom. Ne morate na tavan ili podrum po jelku koje ste koristili prošle i već mnogo godina unazad. Šta kažete na pravljenje jelke od kartona?!

Idealano pretprazničko provođenje vremena sa porodicom, prijateljima ili naprosto vaš poklon iznenađenja za nekoga. Izrada zahtijeva malo više preciznosti, strpljenja i mnogo kreativnih ideja. Stvari koje su vam neophodne pored kartona za ovogodišnju jelku su: lenjir, skalpel, ljepilo ili heftalica.

Karton je osnovni materijal i treba vam veličina za 16 trouglova različite veličine, što je oko 4 veće kutije. Kako bi vaša jekla bila što postanija i ukrasima se okitila, potražite što deblji karton.

  1. Prvi korak zasniva se na crtanju modela. Ja vam prilažem sliku koju možete ištampati radi lakšeg mjerenja. Mjere su izražene u milimetrima. Vama trebaju 3 jednakostranična trougla, različitih veličina. Najmanji trougao ima ove dužine: stanice su 450mm(45cm), osnova je 403mm(40,3cm). Trebaće vam dva preloma(nastavci) su iste osnove odnosne iste dužine stranice, ali je širina 76mm(7,6cm). Srednji trougao ima dimenzije: stranice: 675mm(67,5cm), baza: 605mm(60,5cm), sa širinom nastavka: 117mm(11,7cm). Najveći trougao je sa ovim mjerama: stranice: 900mm(90cm), osnova: 806mm(80,6cm), i širina osnova od 275mm(27,5cm).

  2. Pošto ste nacrtali mjere na jednom kartonu, treba da znate da biste napravili piramidu trebaju vam 4 ovakva trougla. Međutim, vaša jelka se sastoji od četiri piramide, tj. u ovom slučaju trebaće vam 8 trouglova ili 2 piramide srednje veličine. Pogledajte sliku.
  3. Presavijte prelome i spajate ih međusobno gradeći piramidu. Za pravljenje preloma možete koristiti lenjir, u više navrata prelamajte kako bi se što više odvojio. Za spajanje možete koristi ljepilo ili heftalicu. Smatram da će mnogo brže ići sa heftalicom koja može da prođe kroz karton. 4. Naredni korak jeste građenje. Ovdje morate biti pažljivi. Polagano spajajte ili lijepite i dobićete svoju piramidu. Ponavljajte postupak dok ne dobijete 4 osnove, takođe, spojite zajedno, jer vaša novogodišnja jelka treba i da je stabilna.
  4. Sada treba da složite te dobijene piramide. Kao što je ranije rečeno, osnovu će činiti piramida srednje veličine, zatim na nju slažete najveću, pa onda opet srednja i kao šlag, dolazi najmanja piramida. Učinjeno! Vaša jelka je izrasla i spremna za ukrašavanje. Ovdje vaša maštovitost dolazi do izražaja.

 

Jedan moj prijedlog jeste da iscrtate ukrase po kartonu ili da od kolaž papira isječete pahuljice i izlijepite jelku. Još samo stavite umotane poklone ispod i stvorili ste čaroliju. Uspješan rad!