Napravite prsten od perlica

Amatersko pravljenje nakita jedan je od najzanimljivijih hobija koji se odnose na interesovanja po pitanju ručne izrade. Nekada je proizvod do tančina savršeno izrađen da se ne može ni pretpostaviti da se radi o ručnoj izradi, a kamoli o amaterskoj verziji. Napraviti prsten poprilično je zahtjevan proces, moglo bi se i reći najteži  što se tiče ručnog rada, jer iziskuje poznavanje posebnih tehnika. Upravo vam u narednom tekstu donosimo jedan neobičan prijedlog koji se odnosi na izradu prsten od perlica posebnom tehnikom, a plod rada jeste izvrstan prsten za svaku priliku. Naravno, ovo je jedna od metoda koju i početnici u kratkom vremenskom periodu mogu savladati, zato upustite se u magiju stvaranja.

 

 

 

 

 

 

Neophodni materijali prije no što se započne sa radom:

  • Elastični konac ili silk, bilo koji materijal koji je tanak poput konca i elastičan, treba vam oko 1.5 metar
  • Što manje perlice koje uspijete da nadjete, i to u kombinujte tri nijanse, u primjeru koji vam predstavljamo govori se o naranđastoj, plavoj i bijeloj boji
  • Igle

1. Pošto ste isjekli oko 1.5 metar konca, isjecite još jednom takvu veličini i provucite ga kroz iglu. Ovaj drugi konac će vam biti pomoćnik u izradi. Za prvi red nižete ovim redosljedom: 2 narandžaste, 2 plave, 2 bijele, 2 narandžaste i 1 plava perlica.

?????????????

2. Sada uzmite iglu u ruke i provucite kroz posljednju jednu  perlicu sa lijeve strane i nastavite provlačiti kroz svaku drugu perlicu.

3. Uzmite narandžastu perlicu i zakačite na konac. Zatim to isto ponovite sa bijelom perlicom,plavom i narandžastom. Ovaj korak jeste postavljanje perlica istih boja jedne do druge.

?????????????

4. Sada slažete treći red. Uzmite prvo bijelu perlicu, a iglu provucite kroz prvu narandžastu perlu i nanižite bijelu. Igla i slaganje idu u formi cik-cak rasporeda, jer je cilj da iste boje budu jedna do druge u dijagonalnom nizu.

?????????????

                           

 

5. Četvrti red započinjete sa naranžastim perlicama tako što ćete provući iglu kroz dvije preostale perle i nižite jednu perlu ove boje, zatim se spuštate kako po redu idu perle i dodajete te boje. 

?????????????

6. Zatim, na redu je bijela perla, tj. preskočite dalje red i podignete gore ka perli bijele boje i naižete. Ponovite ovo sa narednim krugom boja tako da na kraju dodjete do posljednje narandžaste perle. Model po kojem se radi nalazite na slici ispod, nadam se da će vam olakšati proces izrade.

?????????????

U zavisnosti koju mjeru uzimate, ponavljate ove procese do željene veličine. Ukoliko ne posjedujete metalni dio u obliku kruga na kojem određujte debljine prstiju i koristiti kasnije u izradi kao bazu, osmislite vašu bazu npr. od kartona ili nečega sličnog. Da biste završili prsten, iglom prođite unazad u cik-cak pravcu i izvicite je. Niti i perle se neće razdvojiti iako su bez čvora. Odsjecite višak niti, pričvrstite i gotovo!

                

?????????????

U početku princin izrade izgleda poprilično konfuzan ali bez strahova započnite rad i stalno bacajte pogled na slike, mnogo će vam pomoći. Radi prstena poput ovog vrijedi se potruditi. Srećno.