Napravite pomoćni, prenosivi frižider – hladnjak

Napolju je sve toplije a računi za struju sve veći? Naravno današnji hladni dani demantuju ovo prvo ali zato druga tvrdnja je više nego istinita. Svi znamo koliko su računi za struju ‘prijateljski nastrojeni’ kada se doseli zima, zato vam predlažem mali zabavni vid štednje- pomoćni frižider.

Garantuje da će vaša pića ostati hladna i na najvećim vrućinama, mnogo je ‘zeleniji’ od mesečne potrošnje vašeg običnog frižidera i radi svuda gde nema vlage. Ovaj ‘ćup u čupu’ frižider, ili popularnije ‘Zeer’, korišćen je još u starom Egiptu a usavršio ga je profesor Mohammed Bah Abba. Radi na principu ‘isparavajućeg hlađenja’ i veoma lako se pravi.

Sve što vam je neophodno za ovaj eksperiment je

  • Dve zemljane saksije za cveće, jedna veća jedna manja
  • Pesak
  • Voda
  • Krpa dovoljno velika da pokrije gornji deo veće saksije
  • Vreme koje vam je potrebno za izradu ovakvog frižidera, sa pripremljenim sastojcima, je 15- 20 minuta!

Postupak izrade prenosivog frižidera

  1. Uzmite veću saksiju i u nju ubacite 1- 2 šake vlažnog peska. Saksije obično imaju rupu na dnu, pa je pre svega začepite. Pritisnite pesak tako da se formira krug na dnu. Potrudute se da ga, što je moguće više, izravnate, jer to će biti postolje za manju saksiju. Nek vam mera za pesak bude manja saksija, postavite je u središnji deo veće i vidite da li su se izjednačile po visini. Kada im se visine poklope počnite pažljivo i ravnomerno da popunjavate peskom prazninu između dve saksije. Dok peskom punite jednu stranu, drugu ispunite starim novinama, tako ćete izbeći grebanje i nejednako postavljene saksije. Preporučujem da sve ovo odradite kružnom tehnikom, tj. tehnikom spirale, od dna ka vrhu ravnomerno ubacujte pesak šaku po šaku oko manje saksije.
  2. Kada ste i to uradili, napunili prostor između saksija do vrha, prstima načinite mali kanal unutar oboda veće saksije. Na red dolazi zalivanje. Krenite da sipate vodu, iz bokala ili creva,u kanal nežno i ravnomerno oko manje saksije. Sipajte lagano, da pesak može da upije. Posle prvog zalivanja pesak će potonuti pa slobodno dodajte još. Pokušajte da ga zalivate što je više moguće.
  3.  Vaš frižider je skoro spreman. Još je ostalo da ga pokrijete mokrom krpom ili peškirom i sačekate nekih sat vremena, nakon toga spreman je za upotrebu!

Možete napraviti i ‘rezervoar vlage’ tako što ćete jedan kraj krpe ubaciti u neku posudu sa vodom. Vlaga iz peska se prenosi na saksije i isparava u dodiru sa toplotom- suncem. Svaki molekul vode koji ispari sa sobom će poneti i deo toplote, te tako za određeni vremenski period učiniti piće veoma hladnim. Kao primer možete uzeti situaciju kada leti na kupanju izađete iz vode, sigurno ste primetili da ma koliko toplo bilo napolju vama će opet biti hladno! Na takvom principu radi i vaš frižider.

Eto, nadam se da ćete se upustiti u konstruisanje i da ćete biti jako zadovoljni. Za sve kojima je nešto ostalo nejasno ili imaju dilema postavljen je i video pa pogledajte kako sve ovo izgleda u praksi. Dovoljno je napomenuti da je ovaj proizvod ekološki, i da ga mnogi koriste za čuvanje hrane, pa da shvatimo da se radi o jednom istinski važnom projektu. Uživajte! Pogledajte postupak izrade i na ovom videu ispod.