Napravite nevidljivu policu za knjige

Ovo sigurno još niste vidjeli. Polica je nevidljiva, zapravo ne postoji, a knjige su dosegle deveti stepen, devetu kapiju duhovnog napretka. Da one levitiraju. Ne vjerujete. Pogledajte fotografiju još jednom.

E, sada šalu na stranu i krenimo na posao. Naučite kako napraviti ovaj jednostavni i jeftini trik i zadivite svoje prijatelje.

Šta nam je potrebno:

  •   Stara kniga, malo opširnija (valjda knjige nisu debele nego opširne). Nemojte protratiti neki ozboljan naslov ili knjigu koja vrijedi. Naš savjet vam je da nađete knjigu koja je bez ikakve vrijednosti. Da i takve knjige postoje. Recimo, nađite neku režimsku knjigu, pisanu u čast nekih propalih režima, ideja ili političara, i koja nakon njihovog pada jedino može da posluži za potpalu.
  • Skalper – čuvajte prste
  • Metar – ako ste muškarci znamo šta bi prvo mjerili, ali ovaj put preskočite
  • mali šarafi za drvo (sa ravnom glavom)
  • veliki šarafi za drvo
  •  multi-funkcionalno ljepilo
  •  držač za police u obliku slova L, pazite na veličinu. Treba da stane unutar knjige jedna strana držača.
  • To je to, dosta zabušavanja, ajmo na posao.

1. korak

Otvorite knjigu. Izmjerite do polovine i označite to crticom. Nacrtajte konture u obliku držača police kojeg ćete postaviti. Icjecite sklaperom dovoljno duboku brazdu kako bi držač police stao i uklopio se u knjigu.

2. korak

Iskoristite sklaper kako bi usjekli ležište za L nosač, kako bi knjigu mogli pričvrstiti ravno uz zid. L noač mora da zađe u knjigu da ne bi bilo razmaka između knjige i zida.

3. korak

Došlo je vrijeme za zavrtanje. Zavrnite male šarafe na krajevima knjiga kako bi se listovi knjige držali čvrsto. Kako šaraf bude više ulazi u knjigu tako će listovi početi da se dižu. Zbog toga se pobrinite da ih dobro pritisnete. Znaćete da ste dobro to napravili ako listovi se poslije ne budu mogli pomijerati niti izgledaju kao talasi. Moraju biti ravni da ne bi odali vizuelno da knjiga ne izgleda kako bi trebala. Možete koristiti bušilicu, ali mnogo je efektnije ako to radite rukom.

4. korak

 Nanesite ljepilo po površini knjige i zalijepite korice knjige. Ljepilo će da drži korice zalijepljene za knjigu dok če šarafi da drže listove pričrvščene jedne za druge. Stavite nešto teško na knjigu i ostavite preko noći kao bi sve bilo dobro zalijepljeno.

5. korak

Nakon što se ljepilo osuši pričvrstite policu za zid koristeći velike šarafe.

6. korak

 Postavite nekoliko knjiga i napunite vašu policu dok ne prekrijete L držač.

7. korak

 Sačekajte goste i pravite se ludi dok oni pokušavaju shvatiti šta je u pitanju 😀

U svakom slučaju ovakva polica za knjige je interesantno i kreativno rješenje. Ne toliko korisno koliko intrigantno i misteriozno 😀