Mravi u kući ili stanu? – Evo kako ih se riješiti

Imate dosadne i naporne mrave u stanu i kući. Ne možete sebi priuštiti da ostavite bilo kakavu hranu jer invazija odmah počne? Ovaj problem je zaista veliki i jako ga je teško riješiti. Naime ovi mali insekti su pravi mali radnici. Ne libe se da uđu i u najmanje pukotine koje imate i tamo osnuju kolonije tj gnijezda. Iz tih kolonija oni kreću u svoje osvajačke pohode, koji su zapravo najčešće pohodi u pronalaženju hrane. Sve je dobro dok mravi žive napolju. Nevolje počinju kada se usele u pukotine i rupice u našim kućama te požele da sa nama imaju suživot.

Kod nas možemo naći 4. osnovne vrste mrava: crne mrave (samo im ime kaže kako da ih raspoznate), potom faraonske mrave (e, to su oni žuti koje najčešće i nalazimo u našim domovima), vanjske mrave i betonske mrave.

Kao istrijebiti mrave po principu uradi sam:

  1. Možete probati sa otrovima ili zamkama koje prodaju u poljoprivrednim apotekama. Svi ti otrovi, navodno su neotrovni za ljude i ostale kućne ljubimce, i otrovni su samo za insekte. Svi rade na pricipu, da mravi naiđu na otrov, od otrova ne uginu odmah nego krenu prema gnijezdu, tamo unesu otrov. Kao neke od tih otrova mnogi preporučuju: Neopitroid (neotrovan bijeli prah koji se pospe na mjesta gdje se kreću mravi), Raid (to su oni koje ste vidjeli na tv reklamama), potom sprej Baygon (koji je takođe ima produženo djelovanje i mravi, pa i ostali insekti ga nose u svoja gnijezda). Pored ovih ovdje nabrojanih na tržištu možete naći i mnogo drugih sredstava. Stručnjaci za dezinsekciju preporučuju da taj posao ipak prepostite njima, jer za svaku vrstu potrebno je drugačije djelovati i uništiti njihova skrovišta inače se ponovo vrate.
  2. Možete se probati naviknuti na suživot sa njima. Ovo je humano rješenje, ali zahtijeva napore sa vaše strane. Kako su mravi teritorijalni, i vole svoju domovinu, zemlju djedova, ne možete ih zamoliti da odu, jer ste vjerovatno vi ti koji su izgradili stan na njihovoj zemlji. Ono što možete učiniti jeste da držite konstantnu higijenu na mjestima gdje držite hranu. Znači, morate uvijek da počistite sve mrvice ako ne želite da mravi dođu na njih. Ukoliko uklonite takve izvore, mravi neće dolaziti tu i kretaće se svojim utvrđenim stazama. Ako mrve i ostatke hrane ostavljate svuda, velika je vjerovatnoća da će mravi otkriti njihov izvor. Naime, dovoljan je samo jedan mrav i već imate armiju. Mrav koji otkrije izvor hrane ostavlja jak miris (feromon), prema kome ostali mravi znaju gdje je klopa.

Napravite klopku za mrave

Budući da mi uvijek pomjeramo granice dalje, ovdje vam predstavljamo još jedan način za efikasno uništavanje mrava i to bez da osjećate grižnju savjesti. Taj način predstavljen je kroz slike ispod: