Moderna bolest današnjice – stres, kako si pomoći?

Boriti se sa stresom postala je svakodnevnica savremenog čovjeka. Za mnoge je stres svakodnevnica i način života. Na žalost, povećan stres negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje a pobijediti ga zvuči kao nemoguća misija. Ipak, postoji način da ga smanjite i evo par savjeta kako. Bez obzira na ozbiljnost situacije koja prouzrokuje stres, morate naučiti da se nosite sa njim. Čupanje kose, grickanje noktiju i preveliko uzbuđivanje neće vam pomoći. Uhvatite se sa stresom u koštac i povratite kontrolu nad svojim umom.>

Pomoć iz prirode

• Kamilica je još u staroj Grčkoj korištena u medicnske svrhe, a njeno umirujuće dejstvo prepoznali su doktori alternativne medicine i travari širom svijeta. Čaj od kamilice ublažava stres i uznemirenost, a pomaže i kod nesanice. Preporučuje se tri šolje dnevno. Kupka od kamilice i lavande ima slično djelovanje.

• Unosite što više vitamina C. Pored dokazanog antioksidantnog dejstva, ovaj čudesni vitamin djelovaće pozitivno i na smanjenje stresa. Jedna studija je pokazala da su ljudi koji su konzumirali ovaj vitamin pod stresom smanjili krvni pritisak i znatno reducirali nivo stresa.

Pobijedite stres snagom uma

• Doktor Herbert Benson sa Harvard Univerziteta preporučuje vježbu relaksacije koja dokazano djeluje umirujuće i smanjuje stres. Sjedite i zauzmite udoban položaj, izaberite mirno mjesto. Zatvorite oči, potom izaberite riječ ili frazu na koju ćete se fokusirati („sve je uredu“, „dobro sam“ i slično). Skoncentrišite se na disanje i ponavljate frazu svaki put prilikom izdisaja. U slučaju da vam pažnju odvrate negativne misli, saberite se i nastavite ponavljati riječ ili frazu koju ste odabrali. Vježba se preporučuje jednom dnevno, u trajanju od deset do dvadeset minuta.

• Slušanje muzike smanjuje ubrzan rad srca, krvni pritisak i nivo hormona stresa u krvi. Slušajte svoju omiljenu muziku da se relaksirate.

Progresivna mišićna relaksacija

U slučaju velike napetosti, koristite tehniku progresivne mišićne relaksacije. Sjedite ili lezite na mirno i udobno mjesto i zatvorite oči. Vježba se bazira na zatezanju i opuštanju mišića, kako bi se opustilo cijelo tijelo. Krenite od nožnih prstiju i držite ih zategnute deset sekundi, zatim ih opustite. Nakon toga, zategnite i opustite stopala, noge, trbuh, prste, ruke, vrat i lice. Na ovaj način opuštate mišiće od glave do stopala, a opuštenost mišića umanjuje stres i nervozu.

Poduzmite korake za smanjenje stresa

• Izađite u šetnju ili vježbajte, minimalno dvadeset minuta, tri puta u sedmici. Vježbanjem se otpušta hormon endorfin koji stvara osjećaj euforije, podiže nivo raspoloženjai smanjuje napetost.

• Nađite sebi umirujući hobi. Bilo da je riječ o pletenju, slaganju puzli ili čitanju, vaš omiljeni vid razonode pomoći će vam da se opustite i mislite pozitivno.