Medaljon od ljuske oraha – idealan poklon za Valentinovo

Dan zaljubljenih sve je bliže, rešili ste da je iznenadite, da ove godine učinite nešto posebno za nju, ali šta? Kako regularni praznik pretvoriti u jedinstveni dan za pamćenje?

Odgovor je jednostavan, unikatan i nezaboravan poklon. Znam šta sada mislite, verovatno razmišljate o tome koliko će to zadovoljstvo da vas košta, ali za izradu poklona koju ću vam danas predstaviti nisu potrebna skoro nikakva materijalna sredstva, već samo mali deo vašeg slobodnog vremena.

Naime reč je o orah – medaljonu. Jeftin, originalan i definitivno unikatan poklon, jako će obradovati vašu izabranicu i pritom testirati vaše veštine. Sve što vam je potrebno za izradu ovakvog medaljona je:

  • bušilica sa 2mm burgijom
  • tri, četiri oraha
  • crni kanap za lančić
  • malo crne tanke lastike
  • lepak za drvo
  • oštar nož
  • igla za šivenje
  • obične čačkalice
  • maleno crveno srce

Sada, kada ste skupili sve potrebne materijale i alate, spremni ste i možemo početi.

1. Prvi korak je priprema oraha. Uzmite jedan običan orah, malo veći ako mošete da birate, i na njegovom proširenju sa strane bušilicom napravite rupu. Budite jako pažljivi dok budete držali orah, jer ako je burgija tupa orah će da isklizne i velike su šanse da će rupa koju pokušavate da stvorite završiti na vašem prstu. Sada sa suprotne strane na istom mestu probušite dve rupe, jednu do druge, jer tuda će proći veza koja će držati strukturu vašeg medaljona. Još vam je ostalo da probušite otvore na vrhu, po jedan na svakoj strani. To su otvori kroz koje će kanap izlaziti i formirati lančić. Dakle sada, kada ste napravili pet rupica, možete odložiti bušilicu.

2. Drugi korak je otvaranje i čišćenje oraha. Za to vam je potreban oštar nožić. Polako i veoma pažljivo započnite otvaranje tako što ćete vrh noža ubosti u tačku na vrhu oraha, gde se spajaju dve polovine, i onda nežno pomerati nož sve dok se orah sam ne otvori. Kada ste to postigli očistite ga tako da ostane samo prazna ljuska. Sada vaš orah treba da izgleda ovako (kao na slici) , crnom bojom su obeležene rupe sa strane, a crvene strelice pokazuju na mesta gde su otvori za kanap. 

3. Treći korak je ‘šivenje’ . U iglu uvucite mali komad crne lastike (ili nekog drugog elastičnog konca) i provucite je kroz dve rupe na jednoj strani oraha, a zatim i kroz dve rupe na drugoj strani tako da se ljuske ponovo povežu. Dobro je zategnite, da bi mogla da što bolje da zatvori orah kada ga pustite, i spojite čvorom. Bitno je da lastika s polja bude u uspravnom, a iznutra u horizontalnom položaju, jer tako zategnuta igraće ulogu šarke na vratima vašeg medaljona. Kroz gornje otvore provucite kanap, odmerite veličinu i pričvrstite ga čvorovima iznutra tako da orah ne može da spadne. Ubacite srce unutar ljuske i probajte da li medaljon funkcioniše.

4. Četvrti i poslednji korak je lepljenje. Polomite čačkalicu na četvrtine i uzmite jedan od dva središnja dela. On će biti ključ. Pažljivo nanesite lepak za drvo na jedan kraj ‘ključa’ i provucite ga kroz preostale dve slobodne rupe. Učinite to tako da samo jedna rupa bude popunjena lepkom kako bi se kasnije medaljon mogao otvarati. Kada se lepak osuši, moći ćete da otvarate i zatvarate medaljon po želji. I na kraju stavite vaš poklon (vaše srce) unutar oraha na jednu stranu na koju ste nakapali nekoliko kapi lepka. Pustite da se sve dobro osuši i vaš medaljon od oraha je završen.

Sada je na vama da izaberete gde, kako i kada će poklon biti uručen. Pored ovakvog vremena preporučujem vam intimnu večeru u kućnoj varijanti, mada zavejavanje u nekom tunelu zvuči onako, pomalo filmski romantično. Bilo kako bilo, ja se nadam da će ovaj mali dar sa sobom doneti mnogo osmeha, topline i ljubavi. Ako uz čitav poklon još dodate i jednu kreativnu čestitku koju također možete sami napraviti imaćete pun pogodak.  Srećan vam Dan zaljubljenih, uživajte!