Mašna u kosi

U toku dana postoji mnogo načina da budete kreativni, maštoviti a uz sve to i ekonomični! Da li ste razmišljali šta sve možete da učinite od starih majica, džempera, suknje ili haljina? Uglavnom, svi mi olako iskupimo te stare stvari, bacimo ih u obližnji kontejner i okrenemo se sljedećoj kupovini. Međutim, postoje mnogo zanimljiviji načini šta sve učiniti od stare i iznosane odjeće, a jedan od tih predstavlja se u narednom tekstu. Od  rukava  maminih i bakinih  starih haljina, majica ili košulja možete napraviti posebne šnale za kosu u obliku mašne.  Iskoristite svaki dio odjeće, reciklirajte, pravite male i neobične umjetničke tvorevine koje , u najbolju ruku, ne oduzimaju mnogo vašem slobodnog vremena, zato vrijedi isporobati.

 

Neophodni materijal za izradu ovog neobičnog ukrasa za kosu:

Rukavi starih majica ili haljina, makaze, dugmići, igla i konac te metalna štipaljka, kvačica.

1. Izrada tzv. mašne šnale prolazi kroz ove etape. Isječete kockastku površinu rukava, dezen birate u odnosu na lične želje i mogućnosti, predlažemo cvjetne i ne previše šarene. Pošto ukrasna šnala treba da je zatvorena sa obje strane šupljina, uzimate iglu i konac u ruke. Ušivajući šupljive vodite računa da što urednije nešto poput mašine pravite ubode, kako ne bi neuredno izgledao vaš ukra u kosu.

2. Naredni korak odnosi se na oformljivanje i dizajn vaše mašne. U zavisnosti od toga koliko želite nabora i koje debljine, savijajte radni  materijal po zamislima. Standardna forma jesu tri do četiri nabora, a eksperimentisanje je , naravno, dopušteno i poželjno. Pošto ste napravili nabore, uhvatite u sredini ostatke rukava i dobili ste izgled mašne. Kroz  skup nabora u sredini provucite konac tako da pričvrstite mašnu, te ponovite povlačenje sa koncem to trenutka dok ne osjetite da je poprilično čvrsto skupljena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Na redu je uljepšavanje mašne. Mi vam donosimo prijedlog da u sredini nakita stavite ukrasne dugmiće, mada možete isporbati svjetlucajuće ukrase drugih oblika. Naravno, vodite računa o ukusu i ne pretjerujte sa nepotrebnim detaljima, često je manje više, kako izreka kaže.

4. Osigurati mašnu da se može zakačiti, posljednje je u nizu izrade. Vašu metalnu kvačicu možete zalijepiti ili prišiti na mašnu. Lijepljenje je svakako brže ali je pitanje da li je praktičnije i dugotrajnije rješenje, zato preporučujemo vam da ušijete ukoliko ste vičnije tome.  Pošto ste to radi sa unutrašnje strane, dopušteni su vidjljivi tragovi šivenje, najbitnije je  da je kopča dobro pričvršćena za podlogu.

 

Uspjeli ste, napravili ste mašnu-ukras za kosu koju možete ponosno da pokazujete ili poklanjate prijateljima!