Prirodne maske za suvu i oštećenu kosu

Vaša kosa je stalno pod uticajem sunca, vjetra a u ljetnom periodu morska so i hlor iz bazena dodatno isušuju i oštećuju kosu. Zbog isušivanja tokom ljeta kosu je potrebno dodatno njegovati kako bi uvijek bila zdrava i u punom sjaju. Redovno nanošenje maski za kosu može pomoći regenereciji vaše kose. Međutim za kosu koja je puno oštećenja najbolji lijek pored ovih tretmana je redovno skraćivanje vrhova.

Ako vam je kosa bez sjaja i sa mnoštvom ispucalih vrhova pripremite masku za kosu na sledeći način: umutite jedno žumanjce, 2 kašike meda i 2 kašike susamovog ulja (možete ga kupiti u apoteci) u kompaktnu smjesu. Nanesite masku ravnomjerno masirajući na korijen a zatim i cijelom dužinom kose. Potom kosu zamotajte u foliju ili stavite kapu za tuširanje i na maloj brzini zagriavajte fenom 15 minuta. Kosu isperite dobro na uobičajen način. Ovu masko možete koristiti jednom sedmično.

Ukoliko nemate vremena praviti često maske za kosu, za suvu i oštećenu kosu možete pripremiti sledeću masku, koju koristite jednom mjesečno : razmutite jedan žumanjak u koji dodajete kap po kap čičkovog ulja, takođe ga možete naći u svakoj apoteci. U smjesu dodajete sok od pola iscijeđenjeog limuna. Smjesa ne treba da bude previše tečna, gustoća je kao ona kod balzama da bi se mogla ravnomjerno nanijeti na kosu. Maska se nanosi na opranu kosu , na njen korijen masirajući nekoliko minuta da koža upije dobro masku. Omotajte kosu peškirom i ostavite da djeluje 20- tak minuta a potom dobro isperite kosu.

Ako vam je kosa suva na vrhovima a korijen se brzo masti napravite masku od dinje na sledeći način: izmiksati dinju u blenderru, možete i viljuškom ali će vam trebati više vremena da dobijete kompaktnu masu jer se iz dinje stalno odvaja njen sok . Količina potrebne dinje zavisi od dužine vaše kose, ako je kosa kraća dovoljno je par kriški, za dugu kosu možda će vam trebati cijele ili ½ dinje. Ali ako vam i zafali neće vam biti problem napraviti još. Dobijeni pire od dinje nanijeti na kosu masirajući je, potom kosu umotati čvrsto u foliju, što će spriječiti i sok iz dinje da se cijedi niz kožu. Ostaviti da djeluje 15-tak minuta a potom isprati kosu. Za jači sjaj u zadnju vodu za ispiranje dodati kašiku jabukovog sirćeta. Ovu masku možete koristiti jednom sedmično.

Za veoma oštećenu i kosu bez sjaja možete pripremiti masku od nekoliko ulja. Umiješajte po 10 kašika maslinovog, bademovog i ricinusovog ulja, i jednu kašiku ružinog ulja. Smjesu ulja utrljajte u kosu pred spavanje i ne ispirajte nego zamotajte kosu u pamučnu maramu, ili stavite peškir na jastuk i ostavite tako da djeluje preko noći. Kosu isprati ujutro kao pri normalnom pranju kose. Ovaj tretman je dovoljno uraditi jednom, ali pošto su svi sastojci na prirodnoj bazi neće štetiti ako se postupak ponovi.

Za suvu kosu možete koristiti i masku od majoneze, koju nanesete na cijelu dužinu kose masirajući i ostavite da djeluje 15-tak minuta. Potom kosu operete na uobičajen način.

Mnogo je izbora, a ovo su samo neki da na jeftin i brz način pomognete vašoj kosi, na vama je da odlučite da li ćete odvojiti potrebno vrijeme da to i učinite. Pogledajte šta još možete učiniti pomoću prirodnih sastojaka.