Prirodne maske protiv bora i za zatezanje kože

Zašto da se odlučite za izradu prirodnih maski za vašu kožu kad u prodaji ima tako široka ponuda različitih proizvoda između kojih svako može da pronađe odgovarajući proizvod za sebe? Odgovora je više. Mnogo nas je osjetljivo na različite sastojke kozmetičkih preparata pa se odlučujemo na proizvode na prirodnoj bazi. Mnogi vole da istražuju i stvaraju stvari svojim rukama uživajući u procesu pravljenja i isprobavanja napravljenog. Nekad nemate vremena da idete u kupnju a u vašem frižideru ćete sigurno naći neke sastojke za brzu, prirodnu i kvalitetnu masku.

Ponudićemo vam nekoliko najjednostavnijih prirodnih maski protiv bora i za zatezanje kože od sastojaka koji su svakom dostupni i ekonomični. Prije nanošenja maske obavezno je očistiti lice.

Prirodne maske za vašu kožu

  1. Ukoliko nemate vremena da idete kod kozmetičarke možete sami uraditi jednostavan piling za čišćenje lica: Umutite bjelanjak i 2 kašike kukuruznog brašna. Kad je smjesa kompaktna nanesite na lice i ostavite da djeluje 15 tak minuta poslije čega isperete lice toplom vodom da biste uklonili piling, a zatim hladnom vodom koja će vam osvježiti lice i povratiti mu sjaj. Inače sve maske se skidaju na istom principu topla- hladna voda.
  2. Jednu cijelu ili pola kocke svježeg kvasca umutiti dodajući sasvim malo mlakog mlijeka, tako da dobijena smjesa bude pogodna za lako nanošenje na lice. Poslije nanošenja masku ostavimo da se suši oko 15-20 minuta a potom je ispiremo prvo toplom pa onda hladnom vodom. Efekat maske pored zatezanja kože je i obogaćenje kože vitaminom B , redovnom upotrebom ten postaje vidljivo čišći. Maska se ne nanosi suviše često jer može stvoriti suprotan efekat dovoljno je jednom sedmično.
  3. Jaje je jedno od čestih sastojaka maski jer sadrže albumin, supstancu bogatu aminokiselinama koje zatežu površinski sloj kože. Ako želite da zategnete kožu lica, ublažite sitne bore i zatvorite sitne bore na licu napravite masku od 2 bjelanceta i kašičice šećera. Ostavite da djeluje 15-tak minuta a potom isperite toplom- hladnom vodom.
  4. Za zatezanje kože umutite bjelanjak u čvrst snijeg, bez drugih dodataka namažite na lice. Ako imate masniju kožu dodajte koju kap limunovog soka u bjelanjak, a ako imate suhu kožu dodajte malo meda. Ostavite masku da djeluje 20 minuta i isperite toplo- hladnom vodom.
  5. Masku protiv bora napravićete i ako umutite jedan bjelanjak sa dvije kašike prirodnog meda. Masku poslije nanošenja na lice ostavite da djeluje 20-tak minuta i isperete prvo toplom pa hladnom vodom. Da naglasim da i ova kao i sve maske za zatezanje kože ne trebaju da se nanose prečesto na lice.
  6.  Možda niste znali ali i krompir vam može pomoći u borbi protiv bora. Ogulite, operete i izrendate jedan krompir na najsitnijoj strani . Dobijenu smjesu bez ikakvih dodataka i primjesa nanesete na lice i ostavite 20-tak minuta, a potom isperete vodom. Ovakva prirodna maska, jednostavna za napraviti vratiće vašoj koži vlagu, sadrži vitamine E i C tako da sprječava nastanak bora i prijevremeno starenje lica.
  7. Limun zateže kožu a pomaže i u borbi protiv bora. Limun se može koristiti na razne načine kao maska za lice, i svaki od tih načina je jednostavan i brz a veoma učinkovit. Osijecite jedan kolut limuna i njim premažite cijelo lice pazeći da ne dođete u doticaj sa očima jer limun nagriza pa će biti veoma neprijatan osjećaj. Ostavite da odstoji par minuta, da se limun osuši a koža zategne pa isperite toplom vodom. Ako nemate vremena postoji i brži način primjene . Limun možete takođe iscijediti u posudu sa malo vode i sa tom smjesom prati lice ujutru i uvečer.
  8.  Kivi je još jedan prirodni proizvod protiv bora. Kivi se oguli i izgniječi ili viljuskom ili mikserom, ocijedite sok koji je kivi ispustio i dodajte u kivi kašičicu prirodnog meda. Masku ostavite da djeluje 20-tak minuta a potom isperite. Kivi je bogat vitaminom C, čak i više nego limun, stoga podstiče regeneraciju kože, ublažava bore i stvara elastičnost kože. Osobe iznad 25 godina treba da nanose ovu masku jednom sedmično na lice.

Prednost prirodnih maski  nad komercijalnim svakako je u tome što su njihove supstance od prirodnih koži sličnih materijala. Druga prednost prirodne kozmetike je ta što je možete sami napraviti kod kuće i tako biti sigurni u to što stavljate na kožu. U prirodne preparate za njegu kože ne stavljaju se konzervansi a samim tim imaju i kratak rok trajanja.

Ovo su samo neki od načina da njegujete kožu vašeg lica a na vama je da odlučite da li ćete koristiti prirodne ili komercijalne kozmetičke preparate.