Vikend u Londonu

Ako vam London i njegovi stanovnici izgledaju suviše ‘’hladno’’ za vaš ukus, zbog čega i niste preterano zainteresovani da ga posetite, znajte da ćete pogrešiti. Glavni grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva danas predstavlja centar društvenih i kulturnih zbivanja pa za njega još kažu da je 24h ‘’budan’’. Predlažemo da izaberete jedan vikend u godini i posetite London, garantujemo da ćete se zaljubiti na prvi pogled. Čak ćete zavoleti kišu I kišobrane koji su u ovom gradu obavezan ‘’modni detalj’’.

Potpuno ćete reći zbogom vašim predrasudama o engleskom narodu koji je verovali ili ne izuzetno ljubazan i opušten. Bićete na kratko deo Evrope i uživaćete u razgledanju. Kako do Londona? Jedino avionom i znamo da će vas to razočarati ali šta se može, još uvek ne postoje autobuske linije mada se stalno govori o njihovom uvođenju. Vozom takođe nije moguće. Cena povratne avionske karte bez popusta je nešto više od 200eura dakle, kao i za druge evropske gradove. Jedino vam preostaje da pratite sajtove aviokompanija i turističkih agencija I ‘’lovite’’ dane kada su aktuelni popusti.

Ako imate ‘’dublji džep’’ onda vam cena avionske karte neće prdstavljati problem a ni smeštaj u hotelu poput Sanctum Soho-a koji se nalazi u čuvenoj londonskoj četvrti Soho i gde prenoćište u dvokrevetnoj sobi košta ’’tričavih’’ 370 funti bez doručka! Doručak plaćate posebno. Ovaj hotel inače izgleda impresivno zahvaljujući neobičnim bojama i prostorijama koje se slobodno mogu nazvati umetničkim delima, bez preterivanja. Imate tu i đakuzi a bilo bi bezobrazno da ga nema za 370funti dnevno, zar ne? Ovaj hotel nalazi se na par minuta od čuvene ulice Regent sa jedne strane i na rubu Sohoa sa druge. Za one sa ’’plićim džepom’’ hostel je izmišljen. Najčuveniji hostel u Londonu je ’’Generator’’ koji je nekada bio policijski. Nalazi se u ulici Tavistock Place 37 i u njemu ćete za jedno noćenje u sobi sa devet ili trinaest kreveta platiti svega 15 funti a još ćete za isti novac dobiti i doručak ali ne bilo kakav nego sa švedskog stola. Naravno, imate mogućnost da izaberete sobe i sa dva i tri kreveta, niko vas ne tera u ove prve ako vam se ne sviđaju. Možete se smestiti i u jeftinom hotelu, takvih ima koliko hoćete u Londonu. Predlažemo Bankside Premier Inn koji jednim delom gleda na Temzu. Prenoćište je 140 funti a doručak se kao i u ekskluzivnim hotelima plaća posebno!

Što se tiče gradskog prevoza u Londonu je najpraktičnije da koristite usluge metroa a pre toga samo kupite tkzv. Oyster card za 3funte i dopunjavajte je ako bude bilo potrebno, mada s obzirom da ostajete dva dana izdržaće. Autobusi su znatno skuplji pa ih ipak izbegavajte.

Naš predlog je da vašu malu ekskurziju započnete posetom Trgu Pikadili u čijem centru se nalazi statua Erosa sa krilima, po grčkoj mitologiji, boga ljubavi. Odmah pored trga nalaze se brojni restorani, najpoznatiji su smešteni u Kineskoj četvrti.A pored kulturnih institucija, pozorišta i bioskopa tu su i noćni klubovi.Dobra vest za vas je da su ulazi u galerije i muzeje besplatni a možete uživati u delima slavnih impresionista Monea, Van Goga…. Dalje nastavite ka Bakingemskoj palati, rezidenciji gde obitavaju engleski monarsi i verovatno će vas iznenaditi zanimljiv prizor-mnoštvo turista ispred palate koji čekaju i nadaju se da će izaći kraljica.

Obiđite i spomenik Nelsonu, čoveku koji je komandovao britanskom vojskom i koji se nalazi na Trafalgar skveru, to je takođe u samom centru grada. Londonska kula predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija jer se u njoj čuva najvredniji kraljevski nakit, dijamanti i dragulji koji pripadaju kraljici Elizabeti. Obavezno posetite čuveno ’’Londonsko oko’’ grandiozan točak visok 135 metara sa kog puca pogled na London a nalazi se u blizini Big Bena. U ’’oku’’ se možete voziti pola sata za 20e. Ako se pitate da li se isplati, odgovor je da! Pokretni most Tauer Bridž iznad reke Temze je takođe atrakcija koja se ne sme propustiti.Ako budete imali sreće videćete kako se ovaj most podiže kada prolaze veliki prekookeanski brodovi.

Ne znamo koliko će vam se svideti engleska hrana ali u svakom slučaju ne zaboravite da probate njihovu tradicionalnu poslasticu, pitu od jabuka. Ništa posebno, mislite sad vi, to imate i kod kuće, jeste ali kada budete osetili ukus engleske pite poželećete da sobijete recept. Kada je reč o slanoj hrani, predlažemo da probate fish and chips, jelo koje je veoma popularno u Londonu. Jedno upozorenje za kraj! Pazite kako ćete preći ulicu jer poznato je da englezi voze levom stranom! Ako vam je London ipak preskup, ili više volite južnije zemlje, onda svakako razmislite i o našim prijedlozima – Veneciji i Barseloni.