Uklanjanje strija

Stalno ste na nekim dijetama, rapidno mršavite pa za kratko vreme se ponovo ugojite i to brže nego što ste smršali, iznenada jednog jutra primetite da vam je telo ’’išarano’’ crvenim ili belim vodoravnim prugicama. To su strije.

Strije su u stvari neka vrsta ožiljaka a pojavljuju se usled pucanja vezivnog tkiva na koži. Na primer imali ste pedeset kilograma i ugojili ste se trideset, vaša koža se postepeno rastezala kao balon i ’’cepala’’ što je za posledicu imalo nastanak strija. Na početku su crvene boje a onda kao kameleon promene boju, postanu bele. Uglavnom ih svi uoče u ’’beloj fazi’’ kada je i uklanjanje strija sporije i teže.

Paniku od strija imaju i trudnice jer ovaj ’’tatoo’’ na telu dobijaju negde u sedmom mesecu trudnoće i gde bi drugo nego na stomaku, ponekad na butinama, zadnjici ali i na grudima što predstavlja pravi šok. Posle porođaja većina žena ne sme da se usudi da ode na more ili bazen zbog preterane brige šta će posmatrači misliti. Ako se vaša koža prilikom debljanja rasteže velikom brzinom i još ako je suva onda ste pravi kandidat za strije. Neki dermatolozi tvrde da su strije nasledne. Pogledajte vaše telo detaljno a posebno nadlaktice, stomak, grudi, zadnjicu i butine pa ako uočite strije evo par saveta kako da smanjite njihovu vidljivost.

Prirodni način za uklanjanje strija

Najbolje je početi sa preventivnim tretmanima dok se strije još nisu ni pojavile. Najpre da vam kažemo da morate održavati normalnu telesnu težinu i paziti da se ne udebljate da bi se izbeglo rastezanje i skupljanje kože zbog stalnog gojenja i mršavljenja. Dva puta u toku dana nanesite kremu protiv strija i laganim kružnim pokretima pomoću piling rukavice ili ručnog masažera masirajte kritična mesta . Kada je reč o kremama preporučujemo čuveni Šaljićev melem protiv strija. Ako je ne pronađete dobra je svaka koja sadrži E vitamin.

Obogatite svoj jelovnik belančevinama i unosite u organizam vitamin C. Nigde ne idite bez brushaltera da se ne bi oštetilo vezivno tkivo na grudima što će usloviti i njohovu opuštenost. Ako ste fan Hipi pokreta pa propagirate sve vrste sloboda uključujući i nenošenjebrushaltera onda se morate pomiriti sa strijama. Kada ostanete u drugom stanju mažite se kremama protiv strija ali nemojte da vam pređe u opsesiju pa da sa popodnevne kafe sa drugaricama trčite kući da se mažete.

Fenomenalan učinak se postiže i piling kremama pomoću kojih ćete odstraniti izumrle ćelije sa kože posle čega će ona biti nežna i pogodna za upijanje kreme protiv strija. Nemojte se izležavati u kadi prepunoj tople vode, znamo da prija ali to će prizvati još strija. Topla kupka samo će kožu dehidrirati i olabaviti vezivno tkivo. Na grudi možete stavljati hladne obloge ali ne ledene da ne biste dobili zapaljenje pluća.Hladnoća dovodi do skupljanja krvnih sudova.

Potražite u apoteci bademovo ulje ili ulje dobijeno od pšeničnih klica, takođe pomažu. Ako su vam se već pojavile strije, preduzmite odmah mere uklanjanja dok su još uvek u početnoj ’’crvenoj fazi’’ jer kada postanu bele izuzetno je težak i gotovo nemoguć proces povratka prirodne boje kože.

Uklanjanje strija laserom

Jedna od najpopularnijih metoda je uklanjanje laserom. Potrebno je da obavite bar deset tretmana da bi se strije izbeledele jer ne mogu se trajno ukloniti kada jednom nastanu. Laser deluje samo na tamnim površinama jer već kad strije postanu bele nećete ništa uraditi. Znajte da za laserski tretman morate izdvojiti dosta novca i podneti bol. Probajte i dubinsku masažu, takođe je delotvorna jer cilj je da se poboljša cirkulacija na mestima koja su ’’napale’’ strije. Ako imate strije bele boje onda ne bismo da vas plašimo ali male su šanse da ćete ih učiniti nevidljivim. Nikako ih nemojte potamnjivati kremama jer to će učiniti da postanu još vidljivije. Bele strije jedino možete ’’zalečiti’’ uz pomoć specijalne laserske metode mikrodermabrazije . Mikrodermabrazija je postupak uklanjanja mrtvih ćelija na koži uz pomoć vakuuma, da bi se napravilo mesto za nove i sveže. Jednostavno se izvodi i što je najvažnije ne boli! Dve nedelje traje tretman i preporučljivo je da ga ne radite u poznu jesen i tokom leta. Ne zaboravite da se strije ne mogu izgubiti potpuno ali ovo je najbolji metod za njihovo prikrivanje.

Tačno je da strije izgledaju ružno, tu se slažemo ali ne vidimo razlog zašto bi se oko njih pravila buka. Ako vas je sramota da se skinete na plaži vi jednostavno obucite jednodelni kupaći i uživajte. Samo ćete vi znati da imate strije. A i šta se koga tiču vaše promene na koži. Ako se na primer vašem partneru sviđate samo bez strija onda on nije pravi. Strije mogu da posluže i kao odličan test za ljubav. Onaj ko vas voli voleće vas i sa sto kilograma sa sve strijama! Bitno je reći da strije ni malo nisu opasne po vaše zdravlje. Ponekad mogu nastati i zbog hormonalnog disbalansa u organizmu ili raznih hormonalnih terapija. Čudesna biljka Aloa Vera ima neverovatno pozitivno dejstvo na strije. Nabavite je u formi kreme ili spreja, nanesite i masirajte. Kada budete išli u nabavku ne zaboravite da kupite grejp. Pojedite ga a koru ne bacajte nego obložite mesta sa strijama na koži. Savršeno će očistiti kožu . Odaberite prema svojim mogućnostima tretman i zaboravite ono ’’Ko ima strije, bolje da ga nije’’.