Lampa neobičnog postolja

neobični ukras na radnom stoluAko ste jedna od onih osoba koja skuplja  flaše,boce raznih alkoholnih pića, rjeđe bezalkoholnih, i neprestano se oduševljavate njihovim izgledom ili sadržajem koji je bio unutra, u tekstu koji slijedi možete vidjeti šta učiniti sa nekim od tih flaša koje krase vaš prostor. Uz pomoć boca neobičnog izgleda ili ,jednostavno, posebnih zbog toga što nose vaš omiljeni naslov, slogan,ukras  napravite sobnu lampu koja će učiniti vaš prostor izuzetno neobičnim. Prigušeno svjetlo sa lampe bacaće odsjaj na stalak , njenu dršku i tako ćete na neki drugačiji način uživati u vašem kolekcionarstvu.

Neophodni materijal možete naći u skoro svim prodavnicama specijalizovanim za ovu vrstu robe, a trošak vam neće prelaziti dvadeset  maraka. Uz malo truda osmislite ideju što se tiče stila same lampe, kako ne bi odudarao sadržaj flaše i mjesta na koje ste je zamislili smjestiti.

Pogledajmo šta je neophodno prije no što započne izrada:

Flaša-pri izboru flaše vodite računa da je to ipak malo stabilnija staklena flaša kako bi mogla dobro da iznese teret  dijelova od kojih se pravi lampa. Čašica za grlo,grlo, držač za luster, kablovi, matice,podlošci, pločice(to najčešće dobijete uz kupljeno grlo), i , naravno, luster(u zavisnosti koliku flašu ste odabrali, vodite računa o veličini samog lustera). Od alata trebaće vam: skalpel, kliješta i šarafciger.

1. Prvi zadatak mogao bi se nazvati Priključite bocu. Kako to izvesti?! Naravno, boca se prvo mora zatvoriti,tj. ispuniti gumom od samog grla, šarafa koji će poslužiti da se na njega prikači držač za luster. Ovdje ćete se poslužiti skalpelom kako biste pravilno isjekli gumu, da je taman što se tiče praznog prostora kod samog grla flaše. Ostavite samo malo gume da se vidi, stavite šaraf unutra gume i prvi dio posla je obavljen.

2. Povežite lampu, naredni je korak. Spojite držač na flašu, ugurate u maloprije spojeni šaraf. Dvije žice provučete kroz otvor na držaču lampe i spojite sa glom za sijalicu. Sa šarafcigerom spojite ove dvije žice na grlo i to jednu sa svake strane grla. Držač i grlo su u stvari spojeni, tako da samo trebate da vratite na mjesto grlo, unutar samog držača.

3. Neka bude svjetlo, to vam je naredni poduhvat. Spojite sijalicu u grlo, dodajte luster lampi. Vrijeme je da se provjeri djelotvornost vašeg električnog spoja. Ukoliko, nakon što ste je uključili u struju, ne proizvodi pucketanje, sve pohvale idu na vaš račun. Posao je učinjen!

                                                                

Odaberite adekvatno mjesto vašem novom- starom kolekcionarskom čudu, i uživajte u budućim trenucima pod svjetlima flaše.