Kviz za djecu

Ako ne znate kako da zabavite vaše dete predlažemo vam da osmislite zabavan i edukativan kviz jer ovakve vrste igara utiču na razvoj moždanih vijugica. Važno je da osmislite zanimljiva pitanja koja detetu neće biti naporna jer deca brzo odustanu od nečega što im je komplikovano.

Kroz kviz igrice pamte se bitne činjenice koje mozak ’’spakuje’’ u određeni ’’fajl’’ i kasnije vaše dete na osnovu samo jedne fotografije na kojoj se nalazi traženi pojam, zna o čemu je reč. Ne bi bilo loše da napravite i takmičenje, dovedite još dece i napravite dve ekipe, tako će vaš sin ili vaša ćerka osetiti timski duh i naučiti da pobeđuje i gubi što će mu/joj u turbulentnom vremenu kakvo je ovo a i u životu svakako zatrebati. Kviz znanja možete sastaviti koristeći dečije slikovnice ili knjige za prvi razred osnovne škole. Tako će se dete na vreme t.j. pre polaska u školu upoznati sa svetom oko sebe i biti već na neki način pripremljeno za upis u školu. Možete napraviti matematički kviz, zatim kviz iz biologije, geografije, maternjeg jezika…

Ako se opredelite za matematički kviz nemojte detetu postavljati pitanje kako glasi Pitagorina teorema već ga lagano uvedite u svet brojeva, sastavite zadatke sa prostim računskim operacijama, sabiranjem i oduzimanjem. Možete imati recimo pitanje koliko je dva plus dva i ponuditi mu pet mogućih odgovora. Da bi bilo zanimljivije nacrtajte mu dve jabuke i dve banane i obojite ih to će mu pomoći da ne shvati matematiku kao bauk što često biva kada se krene u prvi razred. Lepše deluje, složićete se, kad se sabira voće nego kad se sabiraju brojevi. Možete po malo zaći i u geometriju, nacrtajte razne geometrijske oblike i postavite pitanje šta je na slici. Ponudite sve netačne odgovore da bi se dete malo zamislilo i samo došlo do odgovora. Važna stavka! Nemojte mu pomagati! Mora od malena da shvati da neće tata i mama uvek biti tu da rešavaju probleme.

U slučaju da vaše dete voli životinje onda sastavite kviz o životinjskom svetu i potrudite se da ubacite što više informacija. Počnite sa prepoznavanjem životinja na slici da bi proverili koliko dete raspoznaje različite životinjske vrste. Možete pokušati i sa šaljivim pitanjima, na primer koja životinja se ovako oglašava i ponudite pet varijanti ( kukuriku, muuu, mjauu…itd…). Interesantna pitanja su i koja životinja provede veći deo svog života spavajući ili koje životinje su mesojedi a koje biljojedi? Ko je kralj životinja? Koje su ptice grabljivice? Gde žive pingvini? Što se tiče ovog kviza imate materijala na pretek.

Odškrinite vašem mališanu i vrata maternjeg jezika, naučita ga slova pre učiteljice. Napišite sva slova na papir i neka se deca javljaju jedno po jedno i odgovaraju koje je koje slovo. Napišite im kratku reč na primer ’’zec’’ i neka polako uče da slažu slova i čitaju. Naučite ih usmeno neku kratku pesmicu i neka se takmiče ko će najbolje izrecitovati.

Naša preporuka je da kada pravite kviz krenete prvo od lakših ka težim pitanjima da se dete ne bi umorilo na početku. Lagana pitanja služe za zagrevanje i daju elan da se nastavi dalje. Odgovarajući na kviz pitanja deca ujedno i proširuju i potvrđuju svoja saznanja. Kroz ovakve igre možete lako prepoznati šta najviše interesuje vaše dete i na osnovu toga ga kasnije usmeriti na određenu oblast kojom bi u budućnosti moglo da se bavi. Pored kvizova puzzle za djecu mogu da budu takođe lep izazov.