Kako kupati štene

Trebalo bi izbjegavati kupanje šteneta, osim u slučaju ako nije baš pretjerano prljavo ili ako ima dosta neprijatan miris. Kupanje se nikako ne preporučuje dok se ne izvrši vakcinacija i dok ne prođe period od   15 dana koji je neophodan za stvaranje imuniteta . Štence se kupa specijalnim šamponom za štenca koji je prilagođen njihovoj osjetljivoj koži. Obično se psi kupaju 3 do 4 puta godišnje. Ne preporučuje se prečesto kupanje jer ono isušuje kožu i dovodi do perutanja, smanjenja zaštitne uloge kože a samim tim i do infekcija.

Kupanje može biti suvo i vlažno. Suvo se izvodi nanošenjem šampona za suvo pranje u vidu spreja ili pudera na dlaku psa. Zatim se oni ostave da djeluju 10 minuta a potom se dlaka dobro isčešlja.

Vlažno kupanje se vrši mlakom vodom s tim da treba voditi posebna pažnja da voda ne uđe u ušni kanal. Ako toplota vode ne odgovara štencetu ono će vam to samo pokazati. Ako je prehladna počeće da se trese i da drhti a ako mu je pretopla pomijeraće se, zaskvičati, te isplaziti jezik. Treba biti posebno pažljiv i strpljiv prilikom prvog kupanja štenca i ne dozvoliti da se uplaši vode.
Najbolje je staviti gumeni podmetač u kadu ili pešir da je štence što stabilnije i sigurnije. Prije kupanja pripremiti peškir ili krpu u kojom ćete posušiti štene, i neku prostirku na kojoj će moći da se kreće dok ga sušite. Prvo se laganim mlazom nakvase šapice uz nježno masiranje po tijelu, što će dodatno umiriti štence. Potom se lagano kvase noge a zatim leđa šteneta i postepeno cijelo tijelo osim glave. Kad je štene dobro nakvašeno namočite sunđer u već pripremljenu posudicu u koju ste stavili toplu vodu i šampon i nanosite trljajući štence. Šampon se može nanijeti i direktno na dlaku ali rizikujete da se neravnomjerno rasporedi. Vrlo je bitno isprati dobro šampon, jer u suprotnom može stvoriti svrab a samim tim i perutanje kože pa dlaka izgleda neuredno sa mnoštvom komadića koji su vidljivi kao perut kod čovjeka. . Na kraju sa malo vode kvasite područje oko njuškice pomijerajući se prema ušima, ili možete glavu jednostavno obrisati vlažnom krpom, dok već pri sledećem pranju perete i glavu.

Poslije kupanja vrlo je bitno osušiti dobro štence. Ako je ljetni period možete ga dobro posušiti peškirom pa iznijeti na toplo i osunčano mjesto, ali ne previše i ostaviti da se dlaka dobro osuši. Ili možete koristiti fen. Vaše štence će i pri najslabijoj brzini biti uplašeno zvuka fena tako da se morate potruditi da sušenje fenom pretvorite u igru koja će vaše štence opustiti i prijati mu. Kao nagradu poslije kupanja i sušenja mazite još dugo vaše štence, u tome vam mogu poslužiti i četke za iščesljavanje ili rukavice za masažu. Ovo će mnogo pomoći da se povežete sa psićem i da on stekne sigurnost u vas a i vi ćete sami, vjerujte mi, uživati u ovim trenucima nježnosti. Ako ste tek nabavili štene, sigurno će vas zanmati i kako izabrati imena za pse.