Kreativno recikliranje – Oslikavanje pomoću poliesterske kutije – ambalaže

Ovo je jedna od onih ideja koje naprosto morate voljeti. U pitanju je kreativno recikliranje poliesterske ambalaže sa kojom ste se sigurno susreli ukoliko ste naručivali hranu iz restorana koji vrše dostavu. Njima je praktična jer je jeftina, lagana i čuva toplinu, a nama jer je pjenasta i na njoj možemo lako da urežemo neke oblike koje ćemo lako kasnije da preslikamo na papir.U bolje opremljenim knjižarama naćićete i ove blokove napravljene od poliesterske pjene i služe upravo ovoj namjeni, za preslikavanje. No zabava je naravno čak i bolja ukoliko jednostavno nakon dobre klope zajedno sa klincima odlučimo da se zabavimo tako što ćemo ambalažu pretvoriti u najrazličitije oblike spremne za preslikavanje na papir. Pa onda ne gubimo više vrijeme i krenimo put kreativne reciklaže.

Potrebno pripemiti za ovaj poduhvat

 • poliestersku ambalažu – karton na kojem ćemo raditi.
 • nož, makaze ili skalper
 • boju ili tintu
 • olovku
 • valjak za boju koji možete naći u svim prodavnicama boja i lakova
 • papir

Postupak i koraci

 1. Izrežite veću površinu sa poliesterske ambalaže. Pazite da to bude ravni najveći dio na kojem je moguće crtati.
 2. Olovkom urežite, ucrtajte oblike koje želite. Naravno sav dizajn može da se uradi rukom, ali ako niste dobri crtači predlažemo vam da se poslužite starim školskim trikom te jednostavno da precrtate sa nekog drugog crteža koji možete da otrpintate na računaru ili isječete iz novina.
 3. Valjkom nanesite ravnomjerno boju po čitavoj površini.
 4. Sve to prebacite i zalijepite na papir.
 5. Dlanovima lagano pritisnite našu kreaciju da dobro prione uz papir.
 6. Lagano odvojite crtež sa papira i uživajte u kreaciji koju ste napravili.

Ovako napravljen šablon možete bez ikakvih problema koristiti nebrojeno puta i zabavi nema kraja. Svakim novim nanošenjem boje dobijaćete samo kvalitetniju reprodukciju jer boja bolje prijanja uz poliester i ostavlja bolji trag na papiru. Ukoliko sve ovo budete radili sa vašim klincima satima zabave neće biti kraja. Sve se bolje može razumjeti ukoliko pogledate sljedeće fotografije kao i video ispod ovog teksta. Sretno i kreativno vam bilo.

Autor teksta Ana Savić