Kreativna ideja za djecu – slano crtanje

Jednostavan, lagan i zabavan način da umirite vaše mališane a da pri tom ne koristite viku, dreku i kažnjavanje. Idealan za rođendanske zabave, posetu drugara iz vrtića, i sve ostale manifestacije koje uključuju mnoštvo dečije hiperaktivnosti na malom prostoru. Odvratićete njihove radoznale prstiće od šporeta, utičnica, hemije i šminke a pri tom ćete im prirediti zabavu koju će zasigurno hteti da ponove! U pitanju je slano crtanje, revolucionaran izum koji će vas koštati apsolutno ništa!

Činjenica je da sva deca obožavaju crtanje. Od kada uspeju svojom ručicom da uhvate olovku (osim ako je ne strpaju u usta) od tada počinju sa ovim čudesnim vidom kreativnog izražavanja, kojim se svi mi, još uvek, služimo. Postupak je prilično jednostavan, potreban vam je debeli karton veličine stola (možete iskoristiti staru kutiju od televizora ili potražiti u obližnjem marketu, oni kartonske kutije bacaju) , ekser, mala flaša od vode ili soka, nož (makaze, skalpel… ) , so ili pesak ako imate, i malo ribarskog najlona ili parče čvršćeg konopca.

  1. Prvo uzmite nož ili makaze i na nekih 2- 3cm od dna flaše napravite rez. Zatim krenite sa rezanjem od obeleženog mesta u krug, sve dok potpuno ne odstranite dno od flašice. Na 1cm od mesta gde ste isekli flašu, ekserom probušite četiri unakrsne tj. četiri rupe na suprotnim stranama. Tako ste dobili mesta na kojima ćete vezati najlon ili konac koji ste pripremili. Još vam je ostao čep. Nožem ili šilom probušite malu rupu na sredini čepa, njome ćete kasnije upravljati vaš mlaz soli na kartonu. (slika 1)
  2. Vreme je da ovako pripremljena flašica dobije svoje mesto. Idealno bi bilo ako imate luster tačno iznad stola, za njega možete zavezati flašicu tako da ne bude nagnuta ni na jednu stranu (kao na slici 2) , ako ne onda iskoristite bilo šta što vam stoji na raspolaganju. Bitno je samo da flašica ravno visi na nekih 20cm od površine stola.
  3. Sada postavite karton na sto. Pokušajte da ga postavite tako da bude ravan, ne bi li vaše umetničko delo bilo što mirnije. Kada ste i to završili vreme je za punjenje! Stavite prst na čep i sipajte so toliko da napuni flašicu preko polovine. Kao što rekoh možete koristiti pesak, ali ne upuštajte se u eksperimente sa šećerom! Ipak deca su to, ne zaboravite sa kim imate posla.
  4.  Eto, još jedna kreacija uspešno završena! Sada dolazi zabavni deo. Sklonite prst sa čepa i ljuljajući flašicu demonstrirajte vašim mališanima šta sve mašta može. Krenite od nekih osnovnih oblika pa sve do malo složenijih crteža, testirajte umetnika u sebi. Čim se flašica isprazni iskoristite karton kao levak kojim ćete so vratiti u nju, i pri tom ‚obrisati tablu‘ .

Slika 1Slika 2Slika 3

Naravno sve je to za mališane, pa probajte da ne uhvatite njih kako čekaju na red koji se odužio zbog vaše zaigranosti. Puno zabave! Uživajte!