Kreativna ideja-viseće saksije

Savršeno je kako priroda umije da napravi  oblike koji su čovjeku nemogući za objasniti osim da se samo nastavi diviti njenom veličanstvu. Ipak, i ljudi su toliko napredovali što se tiče svih nivoa djelatnosti  da je čak moguće u nekim situacijama iskopirati prirodu. Divno je posmatrati lijepo uređen vrt, dvorište ali nije baš tako jednostavno upustiti se u ozbiljan posao koji se odnosi na baštovanstvo. Za sve ljubitelje uzgajanja biljki, prirode, dekorisanja naredni tekst jeste namijenjen. U nekoliko redova ispod predstavićemo vam zanimljivu ideju koja se odnosi na jedan neobičan način uređivanja vaših saksija, vrta. One su zamišljene da vise u sklopu trema ispred kuće,pomoćne kuće ili vinove loze, u suštini svejedno  je koju lokaciju izaberete ono što je najbitnije jeste visina, stabilnost i vanjski prostor. U pitanju je dekoracija od četiri spojene saksije, mada vi možete broj prilagoditi ličnim željama. Ovakav način organizovanja vrta svakako odgovara zahtjevima manjeg prostora u kojem se može izložiti više, idealno za gradske sredine sa manjim dvorištem.

Prije no što krenete u izradu visećeg vrta prikupite ovaj materijal:

  • Manje do saksija srednje veličine, velike ne bi odgovarale
  • Zemlja i sredstvo za zalivanje zemljišta/đubrivo
  • Tanki metalni lanac i šraf, matica, podloška
  • Kuka koja će držati lanac na kojem su zakačene saksije
  • Biljke, vodite računa koje ćete izabrati, ako ste našli mjesto za na terasi kuće vodite računa da su to biljke koje ne zahtijevaju puno vode i slično

Uvijek vodite računa o bezbijednosti prije radova, tako da birajte saksije koje nisu preteške, vodite računa na koji način organizujete biljke, cvijeće možete staviti u gornje ili srednje saksije, nikako donje. Npr. možete izabrati limun, mentu ili druge biljke koje se mogu iskoristiti u medicinske svrhe.

1. Prvo trebate omogućiti i pripremiti lanac da visi.Pošto će saksije da budu zakačene za lanac, formirajte držač na lancu ispod svake saksije i to pomoću šrafa,matice i podloška. Potom pronađite dobru i jaku kukicu, kojom ćete pričvrstiti lanac za stabilni dio konstrukcije na kojoj će da visi.

2. Naredni korak jeste najzahjevniji i najteži, jer iziskuje dosta strpljenje i pažljivog rukovanja. Kroz šuplju rupu na dnu saksije provucite lanac koji ste okačili. Potom pričvrstite taj dio.  Zatim dodavajte ostale saksije i ponavljajte postupak, vodite računa da se saksije dodiruju ali da se puno ne oslanjaju jedna na drugu. Sa redosljedom saksija možete se poigrati tako da na dno stavit enajveću saksiju i sve manje kako se penjete ka gore. Pošto ste ih zakačili na lanac, na red je došlo punjenje zemljom . Ovako napunjene one su teže i tek tada ćete vidjeti pravi njihov izgled na lancu.

3. Sada ostaje onaj ljepši i ugodniji dio posla, da postavite biljke unutar saksija vodeći računa da rastu u pravcu na koji je saksija okrenuta. U početku češće zagrćite i zalivajte  biljke. Sada je na vama da donesete stolicu, knjigu i uživate u novom vrtu. Uživajte u prirodi!