Kreativna ideja – školska tabla na majici

Razmišljate kako da se zabavite sa klincima i podučite ih određenim stvarima na veoma neobičan način?! Da li ste možda u nekom trenutku pomislili kako je mnogo lakše učiteljima,nastavnicima ili profesorima da objasne neku stvar kada imaju cijelu školsku tablu pred sobom na kojoj mogu mnogo jasnije pojasniti nepoznatu činjenicu učenicima? Šta mislite o tome da jedan dio školskog časa prenesete u vaše igrarije sa klincima?

Mogli biste da napravite mali primjer školske table na svojoj majici i kroz zabavu podučavate. Ovo je odličan način da iskoristite slobodno vrijeme sa mališanima a i da uz smijeh i igru vježbate slova, brojeve, ili jednostavno crtate na određenu temu. Majica sa ovim detaljem može vam poslužiti i za ispisivanje poruka dragoj osobi, prijateljima, svijetu.

 

Neophodni materijali za izradu ovakve vrste majice su:

  • stara ili nova majica
  • naljepnice(stikeri) školske table
  • samoljepljiva traka

Prije svega osnovno pitanje koje se ispriječi na putu izrade majice ovoga tipa jeste kako nabaviti ili kako napraviti ove naljepnice koje imitiraju materijal školske table? Kod nas se može naći u bolje opremljenim radnjama za dekoraciju, prodavnicama lakova i boja ili u farbarama, a cijene variraju u zavisnosti koju veličinu želite. Otprilike oko 20km ili 10e po kvadratnom metru.

Ukoliko se želite pozabaviti ručnom izradom te naljepnice trebaćete nabaviti akrilni premaz koji se nanosi prskanjem. Akrilni premaz je odličan zato što se brzo suši, a otporan je na vodu, hemikalije te ga možete pravi u mašini za veš. U prodaji se može naći folija i boja kojima se premaže dio ormara, na kojem će se pisati, ili ploče koja će se okačiti na zid.

Kada ste nabavili sav materijal, vrijeme je da se bacite na posao.

  1. Ako ste izabrali odgovarajuću majicu, isjecite naljepnicu u zamišljenoj veličini table. Ukoliko vam kupljena naljepnica bude prevelika, ostatak možete iskorisiti za dječje majice ili da izlijepite zid.
  2. Trebate sada da fiksirate vašu malenu školsku tablu tako što ćete izlijepiti sa svake strane po jednu samoljepljivu traku i to učinite, takođe, na majici. Obratite pažnju da tabla treba da je na sredini majice.
  3. Nakon što ste zalijepili tablu na majicu, neophodno je dodatno pričvrstiti. To ćete učiniti tako što ćete ručno ili mašinski ušiti tablu na majicu. Materijal je veoma zahvalan za šivenje,samo će vam trebati malo deblja igla i rad je gotov za nekoliko minuta. Sve je spremno za igru i učenje, još vam samo nedostaju raznobojne krede i spužva.

Nakon svakog dobro urađenog zadatka ispišite mališanima na majici nagradu koju su osvojili. Uspješan rad!