Kreativna dekoracija – zvono kao iz bajke

Kako biste mogli u ove duge zimske dane ukrastiti vaš balkon, dvorište, dom a da to nisu klasični novogodišnji ukrasi? Donosimo vam jedan neobičan prijedlog, a u pitanju je zvonce koje se aktivira na vjetru. Ovo je ustvari  zvono koje nas odnosi u svijet bajki i na taj način iskazuje nekakvu posebnu magičnu atmosferu. Upravo iz tih magija zvuk postaje poprilično blag ali i neobičan u isti mah. Ovakav ukras idealan je i za zatvorene prostore samo što se u tom slučaju treba obratiti posebna pažnja na mjesto koje će da krasi. Svakako, ako se odlučite za kućnu varijantu ne bi bilo loše da ga ipak stacionirate u blizini prozora ili balkonskih vrata jer je presudna blizina vanjskom prosoru, vjetru tj. strujanju vazduha koje ga pokreće na muziku.

Šta vam je sve neophodno za samostalno pravljenje ove bajkovite, ukrasne, metalne pločice koja proizvodi milozvuk:

1. metalni krug većeg obima

2.metalni krug manjeg obima

3. metalne šipke

4.silk ili bilo koja žica

5.metalna kukica

6. ljepilo

7.skalpel ili makaze, kliješta

Način izrade prati ove korake:

1.  Vežite silk oko metalnih kukica. Ovaj prvi korak se odvija tako što privežete oko jedne metalne kukice četiri tanke linije silka dok vam sa druge strane ostaje jedna linija koju ćete iskorisiti na kraju da pričvrstite konstrukciju.

2. Zalijepite sredinu metalnih krugova.  Zalijepiti silk u središte manjeg metalnog dijela koje je u stvari osnova ovog zvona. Iznad ovog metalnog kruga dolazi red metalnih žica i onda veći  krug koji će da posluži ža kačenje, to je koncepcija. Po ovom primjeru uzete su vrlo male mjere, tako da ovo zvono nije veće od prečnika jednog  prosječnog metalnog novčica, ali vi svakako za početak uzmite veće mjere.

3. Metalne šipke provucite kroz silk, vaš je naredni korak. Pošto imate već 5 posebnih silk redova, unutar njih ubacite metalne šipke koje su iznutra šuplje(zavisnosti koju ste veličinu odabrali za vas). Na krajeve dodajte ljepila kako bi se sjedilo.

4. Dodajte veći metalni krug, provucite onaj jedan slobodni silk koji vam je ostao a zatim dodajte ljepilo na središte kurga. Na kraju pričvrstite to sve za metalnu kukicu za koju ste sve zakačili na početku.

Možda na trenutak izrada izgleda malo komplikovano ali spojite tekst i sliku i biće vam mnogo jednostavnije. Svakako ovdje možete eksperimentisati sa vrstom metala, bojama silka i veličinom. Osnova ovog rada jeste u ljepljenju ovih konstrukcija, tako da se stvore ljepljivi krugovi koju se vremenom stvrdu i daju neobičan efekat. Upustite se u izradu ovih bajkovitih zvona i uživajte u zvukovima oko sebe.