Korisni savjeti o namirnicama

Možda niste znali zašto je ražen hljeb zdraviji, a zbog čega treba biti oprezan sa patlidžanom? Možda znate da je paprika hranljivo povrće bogato vitaminom C, ali se ne treba kuhati, ili da su soft margarini bolji izbor od črvstih. Detaljnije o ovome kao i o drugim namirnicama pročitajte u nastavku teksta.

Raženo brašno

U svom sastavu raženo brašno ima manje glutena od pšeničnog, a mnogo je više vlakana i zato je hljeb od ovog brašna zdraviji. Raženi hljebkoji se nalazi u prodaji tamniji je i ima više vlage pa duže zadržava svježinu. Inače hljeb o raženog brašna sadrži do 30% raženog i 70% pšeničnog brašna.

Krompir

Kropmpir je škrobno povrće koje se najviše koristi u prehrani. Nutritivna vrijednost mu se povećava u kombinaciji sa malim količinama mesa, ribe ili povrća.

Kozji sir

Kozji sir je intezivnijeg okusa, ali je u manjoj upotrebi, na našim prostorima, od kravljeg sira. Ovaj delikates je tipičan za francusko podneblje. Najbolje ga je konzumirati uz bijelo vino. Njegov okus je potpuniji sa lješnjakom, grožđem, kruškama i začinskim biljem.

Plavi patlidžan

Plavi patliđan sadrži termo nestabilan toksin koji može dovesti do gastrointestinalnih smetnji kod nekih osoba. Zbog toga se plavi patlidžan mora termički obraditi prije upotrebe. Meso patližana izloženog vazduhu brzo potamni. zato ga treba oguliti i pripremiti za upotrebu neposredno prije početka pripremanja jela. Iz istog razloga najbolje je koristiti nož od nehrđajućeg čelika.

Paprikaš

Paprikaš je staro austrougarsko jelo koje je danas popularno u mnogim zemljama. Paprika se u paprikašu koristi i kao povrće i kao začin. S obzirom da je paprika hranljivo povrće bogato vitaminima, a posebno vitaminom C nemojte je predugo kuhati.

Margarin

Margarin je čest sastojak poslastica. Dobija se hidrogenizacijom biljnih ulja koja su prirodno bogata nezasićenim masnim kiselinama, ali sadrže i transmasne kiseline tago da ga osobe sa povišenim masnoćama u krvi mogu koristiti u manjim količinama – povremeno. Naime, manje su kalorični jer sadrže manje ukupnih masti, a posebno transmasnih kiselina kojima obliluju čvrsti margarini.

{loadposition ad}