Koliko je zdrava jabuka

Sigurno ste više puta čuli da jedna jabuka dnevno štiti organizam od bolesti. Da li je zaista tako i koje su zdravstvene prednosti konzumiranja jabuka? U nastavku sledi odgovor na ova pitanja, a za početak ću vam reći da jabuke ne sadrže holesterol ni masnoće,a jedna jabuka u proseku sadrži 80 kalorija i obiluje antioksidantima i vitaminima. Vratimo se staroj izreki. Evo devet razloga zašto biste zaista trebali pojesti barem jednu jabuku dnevno.

Zaštita kostiju

Francuski znanstvenici su otkrili da jabuke sadrže flavonoid floridzin, koji štiti žene u poznoj menopauzi od osteoporoze i istovremeno povećava čvrstoću kostiju. Bor, još jedan sastojak iz jabuke, također dokazano jača kosti.

Pomoć kod astme

Nedavna studija pokazala je da su deca sa astmom koja su konzumirala sok od jabuke na dnevnoj bazi, imala manje izražene simptome astme, nego deca koja nisu pila ovaj sok svakodnevno. Druga studija pokazala je da trudnice koje jedu jabuke za vreme trudnoće umanjuju šansu od problema sa plućima kod svoje dece.

Prevencija Alzheimerove bolesti

Studija na Kornel Univerzitetu („Cornell University“) pokazala je da kvercetin u jabukama može zaštititi moždane ćelije od slobodnih radikala koji dovode do Alzheimerove bolesti.

Niži holesterol

Pektin iz jabuka snižava holesterol. Osobe koje jedu dve jabuke dnevno mogu smanjiti nivo holesterola čak za 16 posto.

Prevencija tumora pluća

Prema studiji koja je obuhvatila 10 000 ljudi, oni koji su jeli jabuke redovno, imali su 50% manje šanse da obole od tumora pluća. Naučnici veruju da su razlog tome flavonoidi kvarcetin i naringin, kojima jabuke obiluju.

Prevencija tumora grudi

Studija Kornel Univerziteta (Cornell University) pokazala je da su pacovi kojima je davana jabuka dnevno imali 17 posto manje šanse za pojavu tumora grudi. Pacovima koji su hranjeni sa 3 jabuke dnevno šanse za pojavu tumora grudi bile su smanjene za čak 38 posto, a onima koji su hranjeni sa 6 jabuka, šanse su bile smanjene čak 44 posto.

Prevencija tumora debelog creva

Jedna studija je pokazala da su pacovima koji su hranjeni ekstraktom iz kore jabuke smanjene šanse od pojave tumora debeloh creva. Drugo istraživanje je pokazalo da pektin iz jabuke smanjuje šanse za pojavu tumora debelpog creva i pomaže u održavanju zdravog probavnog trakta.

Pomoć kod dijabetesa

Pektin iz jabuka smanjuje potrebu tela za inzulinom i pomaže u borbi sa dijatebetesom.

Problemi sa kilogramima

Brazilska studija je pokazala da su žene koje su jele tri jabuke ili kruške dnevno gubile više kilograma, od onih čija prehrana nije bila bazirana na voću.