Koju hranu spremati bebi kada je bolesna

{loadposition ad2}

Da ojačate imuni sistem vaše bebe, kao i da pomognete vašoj bebi da se lakše oporavi od eventualne prehlade ili viroze, trebate obratiti pažnju na ishranu. Kao što su naši stari govorili: “Hrana ulazi na usta”.

  1. Pileća supa i  kuhano povrće. Napravite masniju pilecu supu u koju ce te ubaciti glavicu crvenog luka. Pileću supu obogatite sa dosta povrca. Kada sve skuhate možete sve iszmiksati ili dati bebi tecnost i isitnjene komade mesa i povrca. Ne zaboravite pred kraj kuhanja ubaciti i peršun ili celer. Oni imaju mnoga ljekovita svojstva i pomažu u problemima sa mokracnim kanalima.  
  2. Prirodni sok i cajevi. Najbolja vitamindska bomba je sok pripremljen na sljedeci nacin: Potrebno vam je: 3-4 manje jabuke, 1  cvekla, 1 mrkva, 1 grozdac grožda, i ukoliko je beba starija:mandarina, narandža ili limun.Sve voce dobro operite. Jabuku cveklu i mrkvu izrendajte. Grožde odvojite od peteljki a narandžu izcijedite. Sve pomiješate i malo izgnjecite. Ostavite par minuta da voce i povrce pusti sokove i iscijedite kroz pasirku ili u blenderu (ako imate nastavak za cijedenje sokova). Sok dajte bebi svježe pripremljen. Od ove kolicine voca dobicete oko 1,5 dl soka. Sve zavisi od velicine vocki. 
  3. Kašice od voća: bebi možete dati svježe ili kuhano izmiksano voće. Mnogo prija i kašica od pecene jabuke i kruške. Dosta je mekana i topla da je beba lako guta i kada je prehladena. Veoma je bitno da beba  dok je prehladena pije mnogo tecnosti, da unosi mnogo C vitamina (kroz voce i povrce). Ukoliko je beba vec prešla na cvrstu hranu onda joj smanjite unos mllijeka dok je prehladena. Mlijeko još više postice lucenje sekreta.

Ukoliko ipak iskljucivo dojite bebu onda joj pojacate kolicinu podoja.Normalno je da beba ima smanjen apetit dok je bolesna. Medutim, forsirajte na razne nacine unos zdrave hrane i tekucine.
Kada je beba bolesna ne morate brinuti o satnici obroka. Bitno je da je konstantno nutkate. Dok se igra, puže, hoda dajte joj manje zalogajcice. Odaberite namirnice koje su zdrave i koje beba posebno voli. Svaki zalogaj je bitan. Ukoliko odbija tecnost dajte joj  kašicicom ili kapaljkom da što cešcce pije. Ovo je veoma važno jer bebe veoma brzo dehidriraju. Što više od navedenog uvedete u bebin jelovnik to ce brže bolest i proci.