Kesten-glavni sastojak poslastica

Svako godišnje doba donosi svoje ljepote, darove a na nama je samo da to pravilno iskoristimo. Upravo zbog toga što priroda u većini situacija više brine o nama no mi sami, na našoj trpezi uvijek treba da se nalazi mnoštvo sezonskom voća i povrća, jer svako nosi sa sobom posebne blagoti namijenjene našem  organizmu u odgovarajućim vremenskim uslovima. Ovih dana na svakom uglu nalećemo na miris kestenja u kišnim jesenjim danima, saplićemo se o divlje kestenove dok šetamo parkom ili koristimo kestenove za dekoraciju stola, radnog prostora. Međutim, kesten je bogat skrobom i kao takav posebno je ukusan kada je pripremljen kao poslastica. Tekst ispod donosi tri recepta koja ne zahtijevaju puno vremena ni pripreme dok su rezultati odlični.

 Kuglice od kestena

Potrebno vam je : 400g kesten pirea(možete i napraviti domaći tako što ćete skupati kestenje, svakako zdravija varijanta), 200g čokolade u prahu, 100ml slatke pavlake, 20ml ruma, 50g šećera u prahu i 100g čokoladnih mrvica.

Priprema ovog kolača ide kroz ove etape.

Prvo u posudi iznad pare stavite čokoladu u prahu i uz stalno miješanje dodavajte slatku pavlaku. U tu smjesu koja se potpuno izjednačila dospite rum i  zatim šećer u prahu i kesten pire te nastavite lagano miješanje dok ne dobijete izjednačenu smjesu. Ostavite po strani na hladjenju neko vrijeme, oko 2 časa u frižideru.

Naredna etapa, poslije hlađenja ove smjese jeste pravljenje kuglica. Preporučuju se kuglice veličine oraha ali neka svako sebi odabere željenu mjeru, po iskustvu i željama. Pokvasite prste i dlanove jedne ruke u kojoj ćete da pravite kuglice,dok u posebnoj posudi spremite čokoladne mrvice u koje ćete ih uvaljati . Svaku kuglicu smjestite u poseban papirić. Mmm, prijatno!

 

Kockasti kolač

Ova poslastica vrlo brzo se sprema i mnogo je ukusna.

Za izradu kore trebaće vam: 4 jaja, 4 kašike šećeta, 3 kašike brašna dok za fil uzimate: 2 čaše slatke pavlake, 4 kašike šečera u prahu i , naravno, kesten pire.

Prvo pripremite koru, tako što ćete napraviti tanku piškotu u najvećem plehu koji posjedujete. Po završetku pečenja, koru prepolovite na dva jednaka dijela i filijte je ovim redom. Donju koru tanko premažite slatkom pavlakom i dodajte 1/3 kesten pirea, zatim na to ide kora koju premažete ostatkom kesten pirea. Vrh možete ukrastiti samo šlagom, ili čokoladnim prelivom, grožđicama, bademima, birajte omiljeno.

Osvježavajući zalogaji

Ovaj slatkiš idealan je za noćna druženja sa društvom, tako da ćete uz ukus sladoleda u toplini stana prisjećati se ljetnjih dana.

Šta vam je potrebno za pripremu? Sladoled od vanile, ili po želji, 300g kesten pirea, 150ml slatke pavlake i malo ruma, umjesto njega možete dodati neki liker.

Prvo sladoled otopite na sobnom temperaturi, ali samo da malo omekša. U njega dodajte kesten pire, slatku pavlaku i rum. Tu smjesu sipajte u kalupe za šapice ili bilo koji drugi kalup da imate u stanu, te ostavite u zamrzivač. Najbolje bi bilo da prenoći u zamrzivaču. Izvadite iz zamrzivača pola sata prije dolaska gostiju. Služite sa šlagom kao ukrasom. Prijatno!

Mmm, kesten je svakako izuzetno ukusan sastojak različitih slatkiša. Međutim, možda danas ipak imate želju da napravite neki tradiocionalni kolač iz sveščice recepata naših baka, onda pročitajte i kako se prave tulumbe.