Kana i njena primjena na tijelo

privremena tetovaza

Od davnina čovjek je imao potrebu da ukrašava svoje tijelo i nalazio je razne načina iz prirode uz čiju pomoć je ostvario zamišljene želje. Najčešće su žene u Africi i Aziji koristile listove kane(hene) tako što su je prvo obrađivali stvarajući prirodnu materiju za farbanje kose, tijela. Najbolje od kane jeste to što je potpuno bezopasna po ljudsko zdravlje, a uz sve to savršen kozmetički proizvod kada je u pitanju oslikavanja tijela. Za svečanosti kao što su vjenčanje ili slavlja neke druge prirode, žene su se uljepšavale koristeći kanu, oslikavale su različite simbole po nogama i ruka tj. vidljivim mjestima i takođe, nanosile kanu oko očiju, usana, ušiju. Bilo koja žena kada nosi na sebi crtež iscrtan bojom od kane privlači pozitivne a odbija negativne sile, takvo je jedno od vjerovanja na Istoku. U narednom teksu  dobićete smjernice kako napraviti kanu kojom ćete moći oslikati neki dio svog tijela. Ova prirodna tetovaža neće se dugo zadržati na vašem tijelu, a poslužiće svrsi.

 

 

Neophodni sastojc i: svjež kanin puder (koji se može naći u indijskim šopovima ili čak nekim apotekama), sok od limuna, šećer, esencijalna ulja, plastična posuda i kašičica, plastična kesa, posuda sa malim otvorom ili , takođe, plastična kesa na kojoj možete napraviti otvor pri dnu, maslinovo ulje, medicinski alkohol, blagi sapun, plastične rukavice, selotejp traka, makaze.

Prvo  ćemo da pokažemo kako napraviti smjesu kane(hene). U plastičnu posudu, možete čak korisiti i čašicu od jogurta/pavlake, istresite ¼ kane iz pakovanje(ovdje veličina može da zavisi od željene tetovaže) i postepeno dodavajte sok od limuna, vodeći računa da smjena ne bude ni previše gusta a ni rijetka.

 Poseban savjet prilikom izbora kane-vodite računa o kaninoj boji, ni previše zelena ni previše smeđa boja ne znače da je kana svježa. Njena prirodna boja je negdje izmedju te dvije nijanse. Po kupovini ostavite kanu u frižideru, kako bi zadržala svježinu.

 

Zatim, na redu je dodatak šećera i esencijalnog ulja u količini od 1,5 supenu kašiku obje ove materije. Nakon što ste dodali ove sastojke i izmiješali sa kanom, smjesa treba da je svilenkasta. Prekrijte kanu plastičnom kesom ili folijom i ostavite 24h na sobnoj temperaturi.

Sutradan, vrijeme je za oslikavanje po tijelu. Stavite smjesu u aplikator koji ste napravili od plastične kese(nešto kao kada pravite šlag na torti/kolačima) i započnite. Prije svega, dio tijela koji ste planirali oslikati, dobro operite ili čak alkoholom medicinskim očistite, te nakon toga spremni ste za ukrašavanje. Bilo koji crtež da ste izabrali, dobro se pripremite po pitanju šablona i linija koje trebate povući kanom. Vodite računa da ste osigurali radni prostor, odjeću od nezeljenih kapljica boje.

Prilikom nanošenja na kožu, kana postaje sve tamnija i tvrđa. Pošto se osušila, prekrijte umjetničko djelo folijom ili plastičnom kesom na 10-ak minuta, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja kako biste lakše skinuli plastični prekrivač i to je to.

Ostatke isperite mlakom vodom i sapunom. Vaš dizajn na tijelu poprimiće od blago narandžaste nijanse boju ka braon u narednih 12 časova od nanošenja.

Ponosno nosite ukrase na tijelu!