Kako zablistati kao kuma

Jedan od najvažnijih dana u životu tvoje prijateljice se bliži. Čast da budeš uz nju na taj poseban dan dala je baš tebi. Sigurno si presrećna ali postoji i ona racionalna strana o kojoj moraš razmišljati. Tu su dobro poznata pitanja koja te muče, šta obući, šte pokloniti mladencima i ono najvažnije, hoćeš li imati dovoljno novca za sve to.

Vrijeme je da udahneš duboko i da se opustiš. Provešću te kroz nekoliko koraka nakon čega ćeš sigurno biti dobra kuma na vjenčanju. Prvo da krenemo od glavnog ženskog pitanja: ”Šta obući”? Sigurna sam da bi svaka od nas htjela za tu priliku izgledati lijepo i posebno. To podrazumijeva lijepe cipele, frizuru, nakit ali ne smiješ zaboraviti da zvijezda večeri ipak nisi ti. Ne smiješ svojim izgledom zasjeniti mladenku. Pretjerano sređena, kraj nje, sigurno ćeš izgledati smješno. Ukoliko si u mogućnosti kupi jednostavnu haljinicu, jednostavnog kroja i ne prešarenu kako bi je i kasnije mogla nositi i kombinovati u drugim prilikama.

Pokušaj je kombinovati sa štiklama ili sandalama koje već imaš. Upotpuni je sa malo nakita i biće to pun pogodak. Takođe, možeš nositi haljinu koju već imaš. U tom slučaju možeš kupiti novi nakit ili broš koji će staroj haljini dati novi sjaj.
Što se tiče frizure, ako nisi u mogućnosti da priuštiš skupi tretman kod frizera, napravi je sama. Sada si se već siguno namrštila i pitaš se kako to izvesti. Jednostavno je, ako imaš valovitu kosu, isfeniraj je ili je ispeglaj. Zakači zanimljivu šnalicu u skladu sa gardarobom ili nakitom i izgledaćeš već drugačije. Ukoliko imaš ravnu kosu, posegni za starim viklerima u ladici i frizura će biti gotova.

Nemoj prejterivati sa šminkom. Vodi računa da prekirješ nedostatke na licu i istakneš oči a sjaj za usne ponesi u torbici kako bi se našao u prilikama za slikanje.

Dužnost kume nije samo biti lijepa na vjenčanju. Tu je niz obaveza koje kuma mora da obavi. Jedna od njih je svakako i djevojačka veče. Sigurno su ti poznate scene iz filmova kada pozvoni striper na vratim ili djevojke povodom djevojačke večeri putuju u Las Vegas. Ipak, nemoj zaboraviti da mi nismo filmske zvijezde već normalni ali posebni ljudi. Priredi svojoj drugarici a budućoj mladi nezaboravno iskustvo sa malo novca. Ukoliko imaš mogućnost, organizuj djevojačku veče u svom stanu, ako ne, lokalni kafić gdje pijete kafu uvijek će dobro doći. Pozovi sve one za koje smatraš da bi mladenka željela vidjeti tu veče. Nareži CD sa veselim pjesmama, okači nekoliko balona i sama izradi podmetače za čaše sa adekvatnim motivima i žurka može da počne. Umjesto jakih, žestokih alkoholnih pića, preporučujem da pijete likere. Oni su se uvijek smatrali ženskim pićima. Cure, uživajte!

Još jedna dužnost kume je i da se pobrine oko bidermajera. Nekada se bidermajer pravio od mirisnih trava i začina koje su svojim mirisom tjerale zle duhove. Zašto i ti ne bi napravila bidermajer. Ukoliko nisi pretjerano kreativna, nekoliko struka omiljenog cvijeća buduće mladenke zavezanih satenskom mašnom biće skroman ali lijep buket. Buduća mladenka će sigurno cijenit trud a ti ćeš na taj način pokazati da ti je stalo do njenog vjenčanja i da tu nisi slučajno.

Sigurno se pitaš šta pokloniti mladencima povodom vjenčanje i kako to uskladiti sa budžetom. U našim krajevima, najčešće se mladencima poklanja novac ali ako si se odlučila da im pokloniš nešto drugo sigurno se neće ljutiti zbog toga. Važno je da odabereš nešto što će ih podsjećati na tebe i njihov poseban dan a ujedno će se odnostiti na oboje. Naravno da treba voditi računa o tome i da im se poklon dopadne. U nedostatku novca a sa malo kreativnosti, uvijek im možeš pokloniti nešto što si sama izradila. Šta god da odabrala, vjerujem da će se tvojim prijateljima dopasti.

Najvažniji poklon tvojoj kumi bićeš ipak ti. Vjenčanja znaju biti stresna zato budi uz nju onda kada te treba i nemoj zaboraviti, čast je biti kuma. Srećno kumstvo.