Kako voleti sebe – 7 stavova koje morate prihvatiti

Sigurna sam da nisam ni prva ni poslednja osoba koja je nekad naivno smatrala da ću zaista zavoleti sebe onda kada sve u mom životu bude kako treba i kada ispunim sve svoje zacrtane ciljeve. Naravno, sazrevanje nas uči kako je ovakav način razmišljanja potpuno pogrešan i malo reći naivan i kako, zapravo, nikada nismo potpuno zadovoljni svojim životom i kako uvek ima nešto što nam fali. Ljubav se, izgleda, dešava kada radimo suprotno. Život ima smisla tek onda kada naučimo voleti sebe. U nastavku slede nužni stavovi, koje morate prihvatiti, kako biste naučili prihvatiti sebe i voleti sebe, sa svim svojim manama i vrlinama. Znate već da čovek koji nije naučio da prihvati sebe ne može očekivati da bude prihvaćen od strane drugih ljudi.

Naučite opraštati sebi

Opraštanje je ključ koji otvara kutiju koja sadrži sve što ste ikada želeli. Razbijate li i danas glavu zbog nečega što ste uradili pre 5, 10 godina? Ukoliko jeste, krajnje je vreme da si oprostite. Pitate se kako? Zapravo je mnogo jednostavnije nego što zvuči. Jednostavno, oprostite sebi i rešite se osuda na svoj račun. Sigurna sam da ste naučili iz svojih grešaka i to je ono najvažnije. Svi grešimo, na kraju krajeva, to je ono što nas čini ljudima. Prosto recite sebi kako ste napravili grešku, naučili iz nje i nastavili dalje. Greške su tu da učimo iz njih, a ne da sami sebe kažnjavamo na bilo koji način. Nemojte bespotrebno komplikovati stvari.

Ne dozvolite strahu da vas sputava

Strah je izrazito podmukao, iz razloga što se može manifestovati na razne načine – kroz ljubomoru, anksioznost, bes, nestrpljenje. Kako se izboriti sa strahom? Prosto, umesto straha, izaberite ljubav. Svaki dan, u svakom momentu, imate priliku da percipirate određene situacije na drugi način Vi, ustvari, uvek birate između ljubavi i straha. Mozda zvuči banalno, ali zaista je tako. Percipirajte sebe kao snažnu osobu, koju strahovi neće udaljiti od ciljeva i namera. Znate kako kažu, „Jedina stvar koja nas deli od našeg cilja je mali glas u našim glavama koji nam govori da nešto ne možemo uraditi“. Nemojte dozvoliti strahu da dominira vašim emocijama, sputava vas i odlučuje umesto vas.

Prestanite se porediti sa drugima i sa vama samima

Prestanite se porediti sa drugima i prestanite porediti sebe u odnosu na to kakvi ste bili pre pet godina, pet dana ili pre pet minuta. Poređenje prouzrokuje strahove i stvara nepotrebnu agoniju. Kada poredite sebe u odnosu na to kakvi ste bili pre, oduzimate sami sebi snagu, jer sva vaša snaga je u ovom momentu, ne u prošlosti.

Nemojte razmišljati negativno o sebi

Često sami sebe preziremo zbog svake sitnice. I još češće, zbog još manje sitnice zaboravimo koliko vredimo i percipiramo sebe u najgorem svetlu. Nema ništs gore od toga. Umesto da mučite sami sebe, svakog dana se svesno trudite da ne razmišljate negativno o sebi. Zamenite svaku negativnu misao nekom pozitivnom mišlju. Vremenom, pozitivne misli će postati navika.

Prestanite se osuđivati

Stvari koje sebi ne možete da oprostite su osude na vaš lični račun koje ne želite preispitati. Na primer, „Užasna sam osoba jer sam pojela taj kolač i sad se osećam kao prase“. Ovo je tipična osuda na vaš lični račun, zbog koje ćete se osećati grozno. Deifnitivno je dobro i poželjno učiti na vlastitim greškama, ali to ne znači da zbog istih trebamo padati u očaj i osuđivati sebe.

Nemojte nametati sebi prevelika i nerealna očekivanja

Da li sebi namećete prevelika očekivanja i stvarate sami sebi prevelik pritisak? Uredu je biti ambiciozan ali stvari ne ispadnu uvek onako kako želimo i očekujemo. Sve što vam se dešava, dešava se zbog vas, a ne vama. Važno je ostati smiren, bez obzira na ishod bilo koje situacije.

Prihvatite svoje telo i naučite ga voleti

Voleti sebe znači prihvatiti sebe u svakom smislu, što znači i prihvatiti način na koji izgledamo. Naučite voleti svoje telo. Naš um nema nikakve veze sa načinom na koji izgledamo. Svi smo posebni na svoj način, kako umno, tako i fizički i nemojte dozvoliti sebi da vas činjenica da nemate noge kao svetske manekenke i kožu poput bebine baci u očaj. I da, samopouzdanje nema veze sa fizičkim izgledom. Ono dolazi iznutra i sjaji većim sjajem, nego najlepša haljina.

  • Da rezimiram, sve se svodi na to da naučite prihvatiti sebe. Verujte mi, drugi će to primetiti. Jednom kada naučite voleti sebe, uživaćete i onda kada vam se čini da nemate previše razloga za to. Ne možete istinski voleti druge, dok ne naučite voleti sebe. Isto tako, drugi će vas percipirati na način na koji percipirate sebe. Ne možemo utecati na to šta će drugi misliti o nama, što je, na kraju krajeva, najmanje bitno u celoj ovoj priči, ali možemo naučiti kako se predstaviti drugima. Uživajte.